Ata tohumundan sofralara: köy üretimi doğal una dönüşüyor
Giresun’un Alucra ilçesine bağlı Tepeköy’de üretici Ali Kaymakçı, ailesinin un ihtiyacını karşılamak amacıyla ektiği ata tohumu yazlık buğdayı gelen talepler üzerine genişletti. Kaymakçı, ürünü ilçenin Subaşı köyündeki tarihi su değirmeninde öğüterek geleneksel yöntemlerle doğal una dönüştürüyor.
Üretimin büyümesi:
Başlangıçta yalnızca kendi evinin ihtiyacını karşılamak üzere ektiği buğday, çevredeki köylülerin memnuniyeti ve artan talepler nedeniyle üretim hacmi kazandı. Kaymakçı, üretimini genişletirken modern kimyasallardan kaçınıyor; ürünlerini kimyasal gübre kullanmadan yetiştiriyor. Bu yaklaşım, yörede doğal ve katkısız una yönelimin güçlenmesine katkı sağladı.
Geleneksel yöntemlerin önemi:
Kaymakçı’nın tercihi, sadece bir ürün tedariği sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda ata tohumlarının yaşatılmasına ve köyde süregelen tarımsal bilgilerin korunmasına hizmet ediyor. Alucra’nın iklim ve toprak koşullarının geleneksel tarıma uygun olduğunu vurgulayan üretici, doğru tohum seçimi ve emekle bölgenin verimliliğinin korunabileceğini belirtiyor.
Subaşı köyündeki su değirmeninde taş değirmen yöntemleriyle öğütülen un, hem Kaymakçı’nın ailesinin ihtiyacını karşılıyor hem de doğal un arayan komşulara tedarik ediliyor. Bu süreç, tüketici ile üretici arasındaki doğrudan bağı kuvvetlendirerek yerel gıda güvenliğine katkı sunuyor.
Sonuç olarak, Tepeköy’den başlayan küçük ölçekli üretim modelinin komşu talepleriyle büyümesi, bölgedeki tarımsal çeşitliliğin ve geleneksel tarım pratiklerinin korunmasının somut bir örneğini oluşturuyor. Kaymakçı, üretimini sürdürerek yörede doğal ürün arayanların güvenilir bir kaynağı olmayı sürdürüyor.
GİRESUN’UN ALUCRA İLÇESİNE BAĞLI TEPEKÖY’DE YAŞAYAN ÜRETİCİ ALİ KAYMAKÇI, KENDİ AİLESİNİN UN İHTİYACINI KARŞILAMAK AMACIYLA EKTİĞİ ATA TOHUMU YAZLIK BUĞDAYIN ÜRETİMİNİ, KOMŞULARINDAN GELEN TALEPLER ÜZERİNE GENİŞLETTİ.