
Kuzey Kore'den Sert Tepki
Kuzey Kore, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun ülkesini 'haydut devlet' olarak nitelendirmesine yanıt vererek, ABD'nin provokasyonlarına karşılık verileceğini bildirdi.
Rubio'nun İfadeleri Eleştiriliyor
Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı’nın (KCNA) aktardığına göre, Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Rubio'nun son dönemdeki bir röportajında kullandığı 'haydut devlet' ifadesini eleştirerek, bu tür ifadeleri 'ciddi bir siyasi provokasyon' olarak nitelendirdi. Açıklamada, Rubio'nun sözlerinin 'egemen bir devletin imajını düşüncesizce zedelemeye yönelik' olduğu belirtildi.
Ayrıca, açıklamada “ABD dış politikasından sorumlu kişinin düşmanca sözleri ve eylemleri, ABD'nin Kuzey Kore'ye yönelik değişmeyen düşmanca politikasını bir kez daha teyit etme fırsatı olma niteliği taşıdı.” ifadesi kullanıldı.
Provokasyona Sert Yanıt Verilecek
Kuzey Kore, Rubio'nun konuşmasının 'yeni bir şey olmadığı' ve her zaman Kuzey Kore'ye düşmanca davranan ABD'nin bu tavırlarına tahammül etmeyecekleri vurgulandı. Açıklamada, “Bundan sonra da düşmanca davranmaya devam edecek ABD'nin herhangi bir provokasyonuna asla tahammül etmeyeceğiz ancak buna karşılık her zamanki gibi sert bir karşı hamle yapacağız.” denildi.
Rubio'nun Açıklamaları
Bakan Rubio, söz konusu röportajında, Kuzey Kore ve İran’a yönelik dış politikada 'başa çıkmak zorunda olduğunuz haydut devletler' şeklinde bir nitelendirme yapmıştı.
Kuzey Kore'nin bu tepkisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın 20 Ocak'ta yemin ederek göreve başlaması sonrası, bir ABD'li Bakan'a yönelik doğrudan eleştirinin ilk örneği olarak kaydedildi.