Kutup Bölgeleri Koordinasyon Kurulu Kuruldu
Türkiye, kutup bölgelerinin artan önemi doğrultusunda "Kutup Bölgeleri Koordinasyon Kurulu"nu kurdu. Bu karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yayımlanan genelgede, kutup bölgelerinin jeostratejik, ekonomik ve ekolojik açıdan giderek artan bir öneme sahip olduğu vurgulandı. Arktika ve Antarktika'daki buzul erimelerinin, dünya iklimi ve doğal yaşam dengesine etkileri yanı sıra enerji arzı, yeraltı kaynaklarının erişilebilirliği ve uluslararası ticaret yolları gibi kritik alanlara doğrudan etki ettiği ifade edildi.
Genelge, Türkiye'nin 2053 vizyonu çerçevesinde, bilim ve teknoloji alanında yenilikçi bir ekosistem oluşturma hedefini de hatırlattı. Kutup bölgelerinin küresel olarak artan öneminin, Türkiye için de kritik alanlardan biri olduğunu ortaya koydu.
Ayrıca, Ulusal Kutup Bilim Stratejisi (2023-2035) hedefleri doğrultusunda Türkiye'nin kutup bölgelerindeki uluslararası konumunun güçlendirilmesinin önemi belirtildi. Bu bağlamda, kutup bölgelerinde gerçekleştirilen araştırma-geliştirme faaliyetlerinin, Türkiye'nin bu bölgelere olan erişimini kolaylaştıracağı ve insanlığın ortak mirasının korunmasına katkı sağlayacağı kaydedildi.
Kurulun Yapısı ve Çalışmaları
Genelgede, küresel gelişmeleri takip etmek ve Türkiye'nin ulusal hedefleri doğrultusunda stratejiler geliştirmek amacıyla Kutup Bölgeleri Koordinasyon Kurulu oluşturulduğu bildirildi. Bu kurul, Sanayi ve Teknoloji Bakanı'nın başkanlığında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Milli Savunma, Tarım ve Orman, Ticaret ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarının ilgili bakan yardımcıları ile TÜBİTAK Başkanı ve Marmara Araştırma Merkezi Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü'nden oluşacak.
Kutup, yılda en az bir kez toplanacak ve ihtiyaç halinde alt kurul ve çalışma grupları oluşturulabilecek. Kurul toplantılarına üniversiteler, araştırma altyapıları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri de davet edilebilecek. Kurulun çalışma usul ve esasları, kurulun kendisi tarafından belirlenecek, sekretarya hizmetleri TÜBİTAK tarafından yürütülecek.