Kütahya emlak piyasası yıllık 55 milyar TL hacme ulaştı
Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TÜED) Kütahya İl Başkanı Kenan Uzman, kentteki konut satışları, kira fiyatları ve yetkili emlak danışmanı sayılarıyla ilgili güncel verileri paylaştı. Uzman’ın açıkladığı rakamlar, ilde emlak piyasasının hem konut hem de kira ayağında yoğun bir hareketlilik gösterdiğine işaret ediyor.
Veriler ve piyasa büyüklüğü
Kenan Uzman, il genelinde yılda ortalama 9 bin konut satışının gerçekleştiğini belirtirken, Aralık ayı itibarıyla ortalama bir konut fiyatının 2 milyon 850 bin TL seviyesinde olduğunu aktardı. Uzman, sadece konut satışlarının yaklaşık 25 milyar 650 milyon TL tutarında bir hacim yarattığını, konut dışı satışlar ve kiralamaların eklenmesiyle birlikte emlak sektöründe yıllık cironun yaklaşık 55 milyar TL seviyesine ulaştığını vurguladı.
Kira piyasası ve il payı
Uzman, Kütahya’nın Türkiye genelindeki konut satışlarındaki payına da değinerek, "Türkiye’de satılan her 200 konuttan yaklaşık 1,2’si Kütahya’da satılmaktadır" ifadelerini kullandı. Aralık ayı itibarıyla il genelinde ortalama aylık kira bedelinin 15 bin TL olduğunu belirterek kira piyasasında da ciddi bir hareketlilik yaşandığını kaydetti.
Yetkili emlak danışmanlarının ilçe dağılımı
Uzman ilçeler bazında yetki belgeli emlak danışmanlarının dağılımını şu şekilde aktardı: Kütahya merkez 193, Tavşanlı 27, Gediz 13, Altıntaş 4, Domaniç 3, Emet 3, Simav 2, Çavdarhisar 1 ve Şaphane 1. İl genelinde toplam 247 yetki belgesine sahip emlak danışmanı bulunduğunu, Aslanapa ve Pazarlar ilçelerinde ise yetki belgesine sahip danışman bulunmadığını ifade etti.
Kayıt dışı çalışma ve sektörel riskler
Uzman ayrıca sahada yetkisiz ve kayıt dışı çalışanların sayısının en az yetkili danışmanlar kadar olduğuna dikkat çekti. Bu durumu eleştirirken, "Bu durum hem haksız rekabete yol açıyor hem de mesleğimizin itibarını zedeliyor" diyerek kayıt dışı faaliyetlere karşı mücadele çağrısında bulundu.
Değerlendirme
Açıklanan veriler, Kütahya’da gayrimenkul piyasasının hem işlemsel hacim hem de kira dinamikleri bakımından hareketli olduğunu ortaya koyuyor. Yetkili danışman sayısındaki coğrafi farklılıklar ve kayıt dışı uygulamalar, piyasa şeffaflığı ve profesyonel hizmet sunumu açısından risk oluşturuyor; sektör paydaşlarının kayıt dışıyla mücadele ve mesleki standartların güçlendirilmesine odaklanması gerektiği görülüyor.
TÜM EMLAK DANIŞMANLARI BİRLİĞİ KÜTAHYA İL BAŞKANI KENAN UZMAN, KENTTEKİ KONUT SATIŞLARI, KİRA FİYATLARI VE YETKİLİ EMLAK DANIŞMANI SAYILARIYLA İLGİLİ DİKKAT ÇEKEN VERİLERİ KAMUOYUYLA PAYLAŞTI.