Kuşadası'nda 5. Neopolis Heykel Sempozyumu: Mermer Bloklar 'Adalet' Temasıyla Sanata Dönüştü

Kuşadası'nda 5. Uluslararası Neopolis Heykel Sempozyumu sona erdi; yaklaşık 30 ton mermer, 'adalet' temasıyla işlendi ve eserler kentte kalıcı olarak sergilenecek.

Yayın Tarihi: 13.11.2025 21:48
Güncelleme Tarihi: 13.11.2025 21:48

Kuşadası'nda 5. Neopolis Heykel Sempozyumu: Mermer Bloklar 'Adalet' Temasıyla Sanata Dönüştü

Kuşadası'nda 5. Uluslararası Neopolis Heykel Sempozyumu tamamlandı

Türkiye’nin turizm kentlerinden Kuşadasında bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Kuşadası Neopolis Heykel Sempozyumu sona erdi. Etkinlik kapsamında dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen heykeltıraşlar, yaklaşık bir ay süren çalışma sonunda mermer blokları "adalet" temasıyla sanat eserine dönüştürdü.

Sempozyum, katılımcılar ve çalışmanın yapıldığı alan

Sempozyum, Kuşadası Belediyesi ile Mehmet Nuri Göçen Vakfı iş birliği ve Marmara Adalar Belediyesi katkılarıyla gerçekleştirildi. Etkinliğe Türkiye, Estonya, İran, İtalya, Japonya, Ukrayna ve Bulgaristan'dan toplam 9 heykeltıraş katıldı. Sanatçılar, Kuştur Mevkii’ndeki eski deve güreşi alanında çalışarak yaklaşık 30 ton mermer bloğu "adalet" teması çerçevesinde yonttu.

Ayrıca sempozyum süresince çocuklar için düzenlenen kil atölyeleri ile genç kuşakların heykel sanatıyla tanışmasına olanak sağlandı.

Kapanış töreni, plaketteler ve sergileme planı

Kapanış törenine Kuşadası Kaymakamı İbrahim Keklik, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, belediye başkan yardımcıları ve meclis üyeleri, Mehmet Nuri Göçen Vakfı temsilcisi Ebru Gökçe, Neopolis Heykel Sempozyumu Küratörü Özlem Şengönül ile çok sayıda sanatsever katıldı. Tören kapsamında sempozyuma sponsor olan firma ve kuruluşlara, ayrıca katılan heykeltıraşlara teşekkür plaketi takdim edildi.

Kapanışın ardından Kaymakam İbrahim Keklik ve Başkan Ömer Günel, sanatçılarla birlikte alanı dolaşıp ortaya çıkan heykelleri inceledi. Sempozyum sonunda ortaya çıkan eserler, Kuşadası’nın farklı noktalarında kalıcı sergileme kapsamında halkla buluşturulacak.

Küratör ve başkanın değerlendirmeleri

Küratör Özlem Şengönül organizasyon hakkında şunları söyledi: "Bu yılki temamız insanlığın ortak vicdanı olan adaletti. Adalet, yaşamın dengesidir. Biz sanatçılar için de adalet bazen bir terazinin ağırlığında, bazen bir zeytin dalının kıvrımında, bazen de bir taşın yüzeyinde yankılanan evrensel bir değerdir. Yaklaşık 30 gün boyunca farklı ülkelerden gelen sanatçılar, düşüncelerini, kültürlerini ve duygularını Kuşadası’nın rüzgarına, taşına ve toprağına kattılar. Her biri adaleti kendi diliyle derin bir şekilde yeniden yorumladı. Ortaya çıkan eserler yalnızca bir heykel değil, çağımıza bırakılan birer vicdan ve özgürlük çağrısıdır. Bu sempozyumun gerçekleşmesinde büyük emeği olan, sanata ve sanatçıya değer veren Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e, Mehmet Nuri Göçen Vakfı’na ve Marmara Adalar Belediyesi’ne şükranlarımı sunarım."

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel ise etkinliğin kent için önemine vurgu yaparak, "Sanatla iç içe olmazsak, sanatın anlattıklarını kavramazsak sahip olduğumuz değerlerin kıymetini bilemeyeceğimize inanıyorum. Bu nedenle göreve geldiğim ilk günden itibaren özellikle heykel sanatı üzerine eğilmeyi önemsedim. Çünkü sanatla buluşan bir kent kültürel anlamda çok zenginleşiyor. Kuşadası’nın sanatla anılması bizim için çok önemli. Bu sempozyum, düzenlediğimiz atölye çalışmalarında çocuklarımızı heykel sanatıyla da tanıştırdı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Sempozyum, Kuşadası’nın kültür ve sanat yaşamına kalıcı eserler bırakmayı amaçlayarak kentin sanatsal çeşitliliğini güçlendirmeyi hedefliyor.

KUŞADASI'NDA MERMER BLOKLAR ADALET TEMASIYLA YONTULDU

KUŞADASI'NDA MERMER BLOKLAR ADALET TEMASIYLA YONTULDU

KUŞADASI'NDA MERMER BLOKLAR ADALET TEMASIYLA YONTULDU

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.