karadan yürütmenin arka planı:
Bartın’ın Kurucaşile ilçesinde Osmanlı döneminden bu yana süren ahşap tekne üretimi, son yıllarda uygulanan kıyı kenar çizgisi düzenlemeleri nedeniyle deniz kenarından uzak alanlara taşındı. Bu taşınma, özellikle büyük boyutlu tekne yapımını zorlaştırdı; imalathaneler limandan yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki dağlık alana konumlandırıldı.
Bu koşullar altında inşa edilen ve Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos Beldesi'nde balıkçılık yapan Osman Akgün tarafından sipariş edilen 11 metrelik teknenin yapımı, 50 yıldır baba mesleğini sürdüren tekne ustası Hayri Soytürk tarafından tamamlandı. Yapım süreci yaklaşık 4-5 ay sürdü ve tekne denize ulaştırılmak üzere atölyeden çıkarıldı.
zorlu taşıma süreci ve ilçe seferberliği:
Atölyeden limana taşınması planlanan tekne, dağları ve tepeleri aşan, dar ve virajlı yolları takip eden yaklaşık 3 saatlik bir yolculuk sonunda denize indirildi. Taşıma sırasında ana yol dakikalarca ulaşıma kapatıldı; güzergâhta bulunan yüksek gerilim hatları nedeniyle önce ilçedeki elektrikler kesildi. Ardından çağrılan vinç yardımıyla tır dorsesine yüklenen tekne, dar sokaklarda ilerlerken bazı ağaç dalları budandı, yol üzerindeki stantların brandaları ve çadırlar festival alanından uzaklaştırıldı, yoldaki vida ve çiviler söküldü.
Yolculuk sırasında teknenin elektrik nakil kablolarına takılmasını önlemek için teknenin üstünde iki kişi görev yaptı; polisler ise taşıma güzergâhına eskortluk etti ve park halindeki araçlar kaldırıldı. İlçede eş zamanlı düzenlenen 24. Geleneksel Ahşap Tekne ve Yat Festivali nedeniyle organizasyon da güzergâha uyum sağladı.
ustaların deneyimi ve yerel yöneticinin çağrısı:
Tekne sahibi Osman Akgün durumu anlatarak, "Teknenin yapımı 4-5 ay kadar sürdü ama teknenin yapımından daha çok denize indirilmesi bizde stres yaptı. Elektrikler kesildi, polisler trafiği durdurdu, eskortluk yaptı. Tır geldi, vinç geldi. Dar alanlardan, ağaçların içinden, tarlalardan indik limana" dedi.
Usta Hayri Soytürk ise taşımanın yol açtığı zorluklara vurgu yaptı: "Tekneyi yaklaşık 4 ayda yaptık. Artık büyük boyutlarda tekne yapmayacağım. Çünkü denize indirmesi sıkıntı. Daha önceden deniz kenarındaydık. Kıyı kenar çizgisi nedeniyle dağın başına taşındık. Siz de gördünüz, enerji nakil kabloları ayrı dert, Yolumuz da dar ve virajlı. Yolu iyi kötü idare ediyoruz ama elektrik kabloları en önemli sorunumuz. Biz Osmanlıya donanma yapan bir ilçeyiz. o dönemlerde, babalarımızın, dedelerimizin döneminde hep deniz kenarında, tekne üretiliyordu. Bugün ise dağın tepesindeyiz".
Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş de yetkililere çağrıda bulunarak, "Kıyı kenar çizgisi nedeniyle, deniz kenarındaki tersaneleri, kıyıdan 200 metre dışına taşıma zorunluluğuna geldi. Burası bildiğiniz dağ. Killik Müslümhoca Köyü’nü ilçemizden ayıran sınırdayız. Resmen tersanelerimizi şehir merkezinden köylere taşıdık. İlçemiz aslında Osmanlı donanmasına çekme yapan bir ilçe. Bu sanatımıza, tekne yapan ustalarımıza sahip çıkamadık. Onlara yardımcı olacağımıza onların işlerini zorlaştırıyoruz. İlçemizin tanınmasına sebep olan ustalarımızın zanaatıdır, ahşap tekne yapımıdır. 2 gün boyunca Ahşap Tekne ve Yat festivalimiz var. Böyle bir festival gününde tekne ustalarımızın, çalışanların çektiği çile bu. Ayrıca ilçede 2 saat boyunca elektrik kesildi. Teknenin denize indirilebilmesi için ilçe genelinde 2 saat elektrik verilemiyor, maalesef. İlçemizin en büyük geçim kaynağı olan teknelerin yapımında çalışan ustalarımızın, bu çilesi artık son bulsun. Yetkililerden, tersane bölgelerindeki elektrik tellerinin yer altına alınmasını istiyoruz. Karadan gemileri yürütüyoruz. Devlet büyüklerimizden tersane bölgelerine el atmalarını ve ustalarımıza destek olmalarını bekliyoruz" dedi.
denize indirme ve sonrası:
Limana kadar sorunsuz getirilen teknenin denize indirilmesi sırasında vatandaşlar alkışladı, görevliler kornaya basarak sevinçlerini gösterdi. Tekneyi teslim alan Osman Akgün, yardımcı olanlara lokum dağıtarak teşekkür etti. Teknenin anayoldan geçmesinin ardından trafik normale döndü ve denizin kavuşmasıyla ilçede elektrik de yeniden verildi.
OSMANLI DEVLETİ DÖNEMİNDE SAVAŞLARDA KULLANILMAK ÜZERE GEMİLERİN ÜRETİLDİĞİ BARTIN'IN KURUCAŞİLE İLÇESİNDE ÜRETİLEN 11 METRELİK TEKNE ADETA KARADAN YÜRÜTÜLDÜ.