Küresel Piyasalarda ABD'nin Tarifeleri ile Karışık Seyir

ABD'nin Kanada, Meksika ve Çin'e uyguladığı tarifeler küresel piyasalarda risk algısını artırdı. Yatırımcılar, gelişmeleri takip ediyor.

Yayın Tarihi: 04.03.2025 09:15
Güncelleme Tarihi: 04.03.2025 09:15

Küresel Piyasalarda ABD'nin Tarifeleri ile Karışık Seyir

Küresel piyasalarda, ABD’nin Kanada ve Meksika'ya tarife uygulamasına başlaması, ayrıca Çin’e uygulanan tarifede artış yapılması ile birlikte risk algısının yükseldiği görülüyor. Bu durum, söz konusu ülkelerin ABD’ye yapacakları olası karşılık tarife uygulamalarıyla birleşince yatırımcıların dikkatini çekti.

ABD, bugünden itibaren Kanada ve Meksika'dan ithal edilen ürünlere %25, Çin’den gelen ürünlere ise mevcut %10 tarifeye ek %10 daha ekleyeceğini duyurdu. Eski Başkan Donald Trump, Truth Social hesabından ABD'li çiftçileri uyararak, 2 Nisan'dan itibaren dışarıdan gelen tarım ürünlerine tarifeler getirileceğini duyurdu.

Bunun yanı sıra, Trump’ın cuma günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaşadığı tartışmanın ardından ABD'nin Ukrayna'ya yönelik askeri yardımlarını geçici olarak askıya aldığı ifade edildi.

Analistler, ABD’nin uygulamaya koyduğu ticari tarifelerin, ticaret savaşlarına yönelik endişeleri artırdığını ve fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ettiğini belirtiyor. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD'den gelen ürünlere %25 gümrük vergisi uygulayacağını açıkladı.

Ekonomik verilere de dikkat çeken analistler, özellikle tarım dışı istihdam raporu gibi önemli verilerin hafta içinde açıklanmasının ekonominin durumu hakkında ipuçları vereceğini belirtiyor. Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) verilerine göre, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) şubat ayında 50,3 seviyesinde gerçekleşti. Ancak, S&P Global tarafından açıklanan veriler, imalat sektörü PMI'sının 52,7’ye çıkarak tahminlerin üzerinde olduğunu ortaya koyuyor.

Bu gelişmelerin ardından, para piyasalarında Fed’in yılın ilk faiz indirimine haziran ayında gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ekonomik belirsizliklerin artması, güvenli liman varlıklarına talebi artırarak ABD’nin 10 yıllık tahvil faizini %4,15 seviyesine çekti. Dolar endeksi %0,1 düşüşle 106,6 seviyesinde stabil kalıyor.

Emtia fiyatlarında ise, altın ons fiyatı yukarı yönlü ivme ile 2.890 dolardan işlem görüyor. Brent petrol fiyatları ise %0,4 düşüşle 71 dolardan başlamış durumda.

New York Borsası’nda S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones endeksleri sırasıyla %1,76, %2,64 ve %1,48 değer kaybetti. Avrupa borsalarında ise, Avrupa Birliği’nin (AB) savunma harcamalarını artırma niyetleri olumlu bir hava yaratıyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa'nın savunma harcamalarında artışa ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Alman savunma tedarikçisi Hensoldt ve İtalyan Leonardo gibi firmaların hisseleri, bu açıklamalardan sonra sırasıyla %22,3 ve %16 değer kazandı. Diğer Avrupa ülkelerindeki savunma sanayii ile ilgili hisse artışları da dikkat çekici.

Asya piyasalarında, ABD’nin tarifeleri nedeniyle negatif bir seyir hakimken, Çin’in karşı adımları yatırımcılar tarafından merak ediliyor. Çin, bazı ABD ürünlerine %10 ila 15 oranında tarife uygulayacağına dair haberler gündemde. Japonya’da ise işsizlik oranı %2,5 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Japonya'da Nikkei 225 endeksi %1,9’luk kayıpla işlem görürken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi %0,1 değer kaybetti.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul, dün alış ağırlıklı bir seyir izleyerek, BIST 100 endeksini %2,61 artışla 9,911.07 puana taşıdı. Bugün, Avro Bölgesi’nde işsizlik oranı verileri takip edilirken, Türkiye’de reel efektif döviz kuru bilgileri açıklanacak.