
Küresel İklim Değişikliği ve Meyve Üretimi
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elman Bahar'a göre, küresel iklim değişikliği, son yıllarda meyve bahçelerinde ciddi rekolte kayıplarına yol açıyor. Bahar, bahar aylarında yaşanan ani sıcaklık dalgalanmaları, uzun süren kuraklık ile mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, meyve üreticilerini zor durumda bıraktığını belirtti.
Ağaçların Erken Çiçek Açması
Meyve üreticileri, iklim değişikliği nedeniyle ağaçların erken çiçek açtığını ve bu durumun meyve tutumunu azalttığını ifade ediyor. Prof. Dr. Bahar, iklim değişikliğinin dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğuna dikkat çekerek, ani hava değişimlerinin meyve ağaçları üzerindeki etkisinin büyük olduğunu vurguladı.
Bahar, bu yıl Ege ve Marmara bölgelerinde tür ve çeşitlere bağlı olarak bir hafta ile 15 gün arasında erkencilik gözlemlendiğini belirtti. Ayrıca, ılık geçen kış mevsiminin ardından gelen zirai donun meyve ağaçlarına zarar verdiği kaydedildi.
Üreticilerin Karşılaştığı Zorluklar
Prof. Dr. Bahar, ani hava değişimlerinde üreticilerin yeterli önlemleri almakta zorluk çektiğini aktardı. Örnek olarak bademlerin tutmaya başladığı ve erik, şeftali, nektarin, elma, armut ve kiraz çeşitlerinin yeni çiçek açtığı dönemlerde zirai don nedeniyle zarar gördüğünü ifade etti.
Üreticilerin bahçelerinde zirai dona karşı çeşitli yöntemlerle önlem almaya çalıştığını belirten Bahar, bunlar arasında lastik ve nemlendirilmiş saman balyası yakımı, ilaçlama makineleriyle su püskürtülmesi, yağmurlama sistemleri, ısıtıcı sobalar ve hava sirkülasyonu sağlayan fanlar yer aldığını söyledi.
Karıstırıcı Hava Koşulları
Bahar, iklim değişikliğinin rekolteyi doğrudan etkilediğini sözlerine ekleyerek, “Küresel iklim değişikliği meyve bahçelerinde kayıplara sebep olabiliyor. Bu yoğun kuraklık veya düşük sıcaklıktan kaynaklanıyor olabilir; belirgin bir kararsızlık var. Havanın ne zaman, ne yapacağını kestiremez hale geldik” dedi. Her gün meteorolojik verileri takip edip buna göre önlem almak durumunda kaldıklarını ifade etti.
Meyve üreticisi Salih Can Dinçer de, ılık geçen kışın ardından çiçek açan meyve ağaçlarının zirai dona maruz kaldığını ve bunun üretimdeki kayıplara neden olduğunu belirtti.
Son yıllarda etkileri giderek artan küresel ısınma, meyve bahçelerinde ciddi rekolte kayıplarına yol açıyor. Bahar aylarında yaşanan ani sıcaklık dalgalanmaları, uzun süren kuraklık ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, üreticileri zor durumda bırakıyor.
Son yıllarda etkileri giderek artan küresel ısınma, meyve bahçelerinde ciddi rekolte kayıplarına yol açıyor. Bahar aylarında yaşanan ani sıcaklık dalgalanmaları, uzun süren kuraklık ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, üreticileri zor durumda bırakıyor.