Kültepe kazıları: Anadolu tarihini 8 bin yıl öncesine taşımayı hedefliyor

Kültepe Kaniş-Karum'da 78. yıl kazılarında Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Asurlu tüccar öncesi yerleşimleri ve tarihin 8 bin yıl öncesine uzatılmasını araştıracak.

Yayın Tarihi: 29.06.2026 15:28
Güncelleme Tarihi: 29.06.2026 15:28

Kültepe kazıları: Anadolu tarihini 8 bin yıl öncesine taşımayı hedefliyor

Kültepe Kaniş-Karum'da 78. yıl kazıları başladı

Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri, Kayseri-Sivas kara yolu üzerinde, Türkiye'nin en uzun süreli arkeolojik kazılarından biri olarak 78. yılına girdi. Bu yılki kazılara Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığında başlandı ve çalışmalarda iki ana hedef ön plana çıkıyor.

Araştırma hedefleri

Kazı ekibi öncelikle Asurlu tüccarlar buraya gelmeden önce alanda hangi düzeyde yerleşim olduğunu belgelemeyi amaçlıyor. Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu bu kapsamda, Asurluların gelme nedeninin anlaşılmasının ve Kültepe'nin o dönemde bilinen bir merkez olup olmadığının netleştirilmesinin öncelikli olduğunu vurguluyor.

İkinci hedef, Asurlu tüccarların ardından bu parlak dönemin hangi koşullar altında sona erdiğini açıklığa kavuşturmak: bir savaş mı, doğal hareketler mi yoksa başka çevresel nedenler mi dönemi kapattı sorusuna yanıt aranacak.

Daha eski tabakalara inme çabası

Kulakoğlu'nun açıkladığı bilgilere göre Kültepe'de bilinen yerleşim verileri yaklaşık 6 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Ancak kazılarda henüz daha erken döneme ait yerleşim evlerine ulaşılamadı; yüzeyde ve yüksek tepelerdeki anıtsal yapılar nedeniyle daha derin tabakalara inmek sınırlı kaldı. Ekip, Geç Kalkolitik ve daha erken dönemlere ait katmanlara ulaşmak için hassas ve titiz bir çalışma planlıyor.

Kore iş birliği ve dönem çalışmaları

Kültepe'de farklı dönemlere ait yerleşim birimleri bulunuyor; Asurlu tüccar sonrası dönem, Demir Devri, Helenistik ve Roma safhaları ayrı katmanlar halinde araştırılıyor. Geçen yıl başlayan iş birliği çerçevesinde Kore Kültürel Miras Enstitüsünden gelen ekip bu yıl da kazılara katılacak ve özellikle Helenistik-Roma dönemine ilişkin tabakalarda daha geniş alanda çalışma yapılması planlanıyor.

8 bin yıl öncesine uzanma potansiyeli

Çalışmaların uzun vadeli hedefi, Kültepe'nin bulunduğu ovanın eski çağ coğrafyası koşulları doğrultusunda yerleşimin yaklaşık 8 bin yıl öncesine kadar uzatılıp uzatılamayacağını belirlemek. Bilim insanlarının Erciyes'in buzullarının erimesiyle oluşan geçici gölün buharlaşmasından sonra bölgedeki yaşamın başlayabileceği öngörüsü dikkate alınıyor. Kazılarda şimdiye kadar ulaşılan en derin tabakaların altında 7–8 metrelik yeni bir birikim olduğu tespit edildi; bu da Neolitik Çağ'ın son evrelerine ulaşma olasılığını güçlendiriyor.

Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, belirlenen birkaç hassas bölgede daha derin sondaj ve kazı çalışmalarına başlamayı planladıklarını ve bu çalışmalarla Anadolunun erken tarihine ilişkin kritik sorulara yanıt arayacaklarını belirtti.

Kültepe kazılarında hedef Anadolu tarihini daha eskiye götürmek

Kültepe kazılarında hedef Anadolu tarihini daha eskiye götürmek

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.