DOLAR
42,8 0%
EURO
50,14 0%
ALTIN
5.972,47 0%
BITCOIN
3.777.608,11 -0,04%

KTÜ'de 'İklim Değişikliği Sürecinde Su ve Orman Yönetimi' paneli: Ormanların su yönetimindeki önemi

KTÜ'de düzenlenen panelde, iklim değişikliğinin yağış rejimlerini bozduğu, ormanların su yönetiminde kilit rol oynadığı ve korunmasının öncelik olduğu vurgulandı.

Yayın Tarihi: 17.10.2025 13:33
Güncelleme Tarihi: 17.10.2025 13:33

KTÜ'de 'İklim Değişikliği Sürecinde Su ve Orman Yönetimi' paneli: Ormanların su yönetimindeki önemi

KTÜ'de 'İklim Değişikliği Sürecinde Su ve Orman Yönetimi' paneli

Panelin kapsamı ve yeri

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından düzenlenen "İklim Değişikliği Sürecinde Su ve Orman Yönetimi" paneli, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Panelde iklim değişikliğinin su döngüsü, orman yönetimi ve bunların su güvenliğine etkileri ele alındı.

Mustafa Özkaya'nın değerlendirmesi

Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın en önemli sonuçlarından birinin yağış rejimlerinin farklılaşması olduğunu belirtti. Özkaya, kuraklığın bu değişen yağış rejimlerinin bir sonucu olarak ortaya çıktığını, iklim değişikliğinin hidrolojik döngüyü bozduğunu ve biyosferin karbon tutma kapasitesini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Özkaya, küresel ısınmanın orman yangınlarıyla doğrudan ilişkisinden söz ederek, denizlerin ve akarsuların ısınmasının buharlaşmayı artırdığını; bunun da atmosferdeki su buharı oranını yükselttiğini ifade etti. Bu dengenin bozulmasının yağış rejimlerini daha sert hale getirdiğini ve örnek olarak Karadeniz ile Trabzon'da bir yılın dört aylık yağışının bazen dört saat içinde düşebildiğini, böyle yoğun yağışların ne ormanların ne de alınan tedbirlerin suyu tutmasına izin verip sel ve taşkına yol açtığını aktardı.

Türkiye'nin yarı kurak bir iklim kuşağında bulunduğunu ve su stresi yaşadığını hatırlatan Özkaya, "Türkiye'nin yüzde 30'u ormanlarla kaplıdır." ifadesini kullanarak orman varlığını artırmanın tek başına yeterli olmadığını, ancak "Ormanları korumak en ucuz ve en sürdürülebilir su yönetimi stratejisidir" değerlendirmesini paylaştı.

Hasan Türkyılmaz'ın görüşleri

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, ormanların iklim sisteminin kalbi olduğunu belirtti. Türkyılmaz, ormanların yalnızca oksijen üretmediğini, aynı zamanda sıcaklığı dengeleyip su döngüsünü düzenleyerek iklim dengesine katkıda bulunduğunu söyledi ve "İnsanın kalbi olmadan yaşaması mümkün değilse iklim değişikliğinde ormanlar olmadan kontrol mümkün değil." değerlendirmesinde bulundu.

Türkyılmaz, dünya üzerindeki karasal karbonun yüzde 80'inin orman ekosistemlerinde depolandığını vurguladı. Ayrıca ormanların yıllık karbon tutumuna ilişkin verdiği rakamlar şu şekilde: Ormanlar her yıl yaklaşık 2,6 milyar ton karbondioksit emer ve atmosferdeki insan kaynaklı karbondioksitin yüzde 30'u karasal ekosistemler tarafından tutulur. Türkyılmaz, ormanların sadece karbonu tutmakla kalmadığını, yaşam koşullarını da dengelediğini belirterek bir örnek verdi: Bir hektar çam ormanı yılda 30-40 ton tozu süzer ve havayı temizler.

Panelde öne çıkan sonuçlar

Panelde öne çıkan temel tespitler, iklim değişikliğinin su döngüsünü ve yağış rejimlerini bozduğu; artan yoğun ve kısa süreli yağışların ormanların su tutma kapasitesini aşarak sel ve taşkınlara neden olduğu, ve ormanların korunmasının hem karbon yönetimi hem de su yönetimi açısından merkezi bir strateji olduğu yönündeydi. Konuşmacılar, orman yönetimi ve su kaynaklarının korunmasının eş zamanlı ele alınmasının gerekliliğini vurguladı.

Karadeniz Teknik Üniversitesince (KTÜ) "İklim Değişikliği Sürecinde Su ve Orman Yönetimi" paneli...

Karadeniz Teknik Üniversitesince (KTÜ) "İklim Değişikliği Sürecinde Su ve Orman Yönetimi" paneli gerçekleştirildi. Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Özkaya, KTÜ Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen panelde konuştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesince (KTÜ) "İklim Değişikliği Sürecinde Su ve Orman Yönetimi" paneli...

Yazar
EDİTÖR

Aksiyon Haber Ajansı