DOLAR
42,69 0%
EURO
50,15 0%
ALTIN
5.897,7 0,01%
BITCOIN
3.856.531,62 -0,07%

Kredisiz, peşinatsız, faizsiz ev sahibi olma dönemi resmen başladı! Cepteki biriken para yetecek

Yıllardır ev sahibi olmanın hayalini kuran ancak peşinat, yüksek faizli krediler ve birikim yetersizliği gibi engellere takılanlara yeni müjdeler geldi.

Yayın Tarihi: 24.07.2025 11:56
Güncelleme Tarihi: 24.07.2025 11:56

Kredisiz, peşinatsız, faizsiz ev sahibi olma dönemi resmen başladı! Cepteki biriken para yetecek

Yıllardır ev sahibi olmanın hayalini kuran ancak peşinat, yüksek faizli krediler ve birikim yetersizliği gibi engellere takılan milyonlarca vatandaş için yeni bir dönem resmen başladı. 

KONUT YATIRIMI YAPANLAR DİKKAT

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın öncülüğünde, TOKİ ve Emlak Konut GYO iş birliğiyle hayata geçirilen "Gayrimenkul Sertifikası" modeli, konut piyasasında devrim yaratmaya hazırlanıyor. Artık bir evin tamamını almak yerine, küçük birikimlerle bir dairenin ortağı olmak ve bu ortaklığı dilediğin zaman nakde çevirmek mümkün olacak. Bakan Murat Kurum'un bugün İstanbul'da yapacağı tanıtımla tüm detayları netleşecek olan bu adımla, konut yatırımı yapmak adeta borsa hissesi almak kadar kolaylaşacak.

Kredisiz, peşinatsız, faizsiz ev sahibi olma dönemi resmen başladı! Cepteki biriken para yetecek

KÜÇÜK BİRİKİMLER DEV YATIRIMLARA DÖNÜŞECEK

Proje kapsamındaki her bir daire, adeta bir yapbozun parçaları gibi binlerce eşit paya bölünecek. Bu paylar, "Gayrimenkul Sertifikası" adıyla satışa sunulacak. Böylece, bir evin tamamını satın alacak gücü olmayan bir vatandaş, bütçesi doğrultusunda istediği sayıda sertifika alarak o konut projesine ortak olabilecek. Örneğin, değeri 2 milyon TL olan bir daire, 20.000 adet sertifikaya bölünebilecek ve vatandaş 100 TL'lik bir birikimle bile bu daireden bir pay satın alabilecek. Bu sayede birikimler yastık altında erimek yerine, Türkiye'nin en değerli yatırım araçlarından biri olan gayrimenkulde değerlenecek.

Kredisiz, peşinatsız, faizsiz ev sahibi olma dönemi resmen başladı! Cepteki biriken para yetecek

ADIM ADIM GAYRİMENKUL SERTİFİKASI REHBERİ

Herhangi bir banka veya aracı kurumda yatırım hesabı bulunan herkes, bu sertifikaları kolayca alıp satabilecek. Süreç şu şekilde işleyecek: 

Projedeki her dairenin konumu, katı, cephesi, büyüklüğü ve manzarası gibi özellikler dikkate alınarak bir piyasa değeri belirlenecek. Akabnide belirlenen bu değer üzerinden her daire için eşit paylara bölünmüş sertifikalar oluşturulacak ve satışa sunulacak. Yatırımcılar, bu sertifikaları satın alarak diledikleri daireye ortak olacak. Proje ilerledikçe ve bölge değer kazandıkça, konutun fiyatı artacak ve buna paralel olarak yatırımcının elindeki sertifikaların değeri de yükselecek.

Yazar
EDİTÖR

Emine Durgun