Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,44 0,01%
EURO
34,91 0,26%
ALTIN
2.428,56 0,09%

Kredi kartı kullanıcıları dikkat! Faiz haricinde artık o ödemeler de borca eklenecek

Sıkı para politika uygulamaları vatandaşın yaşamını daha da zora sokacağa benziyor. özellikle de Mayıs ayı sonunda mevcut yeni düzenlemelerin devreye gireceği tahmin ediliyor.

Yayın Tarihi: 16.04.2024 08:25
Güncelleme Tarihi: 16.04.2024 08:25

Kredi kartı kullanıcıları dikkat! Faiz haricinde artık o ödemeler de borca eklenecek

Türk Lirası'nın değer kazanması adına politika faizi artırımı devam ediyor. TL'nin kararlılığının devam etmesi insanları TL'ye itmek adına geçtiğimiz Haziran'dan bu yana sadece 1 ay sabit bırakılmış ve geçtiğimiz ay da 500 baz puan arttırılarak 50 puana yükseltilmişti. Bu yükseliş özellikle de kredi ve kredi kartı faiz oranlarını da kat be kat arttırmıştı. Politika faizinin yüzde 50'ye çıkartılması akabinde özel bankaların ekim ayında pos komisyonlarını yüzde 3.5'e yükseltmesi sonrasında ekonomik dalgalanmaların devam ettiği bilinirken, bankalar tarafından yeni kararların alınacağı tahmin ediliyor. Sıkı para politika uygulamaları vatandaşın yaşamını daha da zora sokacağa benziyor. özellikle de Mayıs ayı sonunda mevcut yeni düzenlemelerin devreye gireceği tahmin ediliyor. Bu durumun pos komisyonlarında da yeni bir artışa yol açacağı öngörüleri de sunulmaya devam ediyor.

zam

KOMİSYONLAR ARTACAK

EN son politika faizlerinin yüzde 30'a çıkartıldığı sonbaharda kredi kartı komisyonlarını yüzde 3,5'a çıkartan bankalar Mayıs ayında yeni bir artışa gideceği tahmin ediliyor. Pos faizlerinde bir artış yaşanacağı ifade edilirken, birçok işletmenin gelirlerinde düşüş yaşamasına ve maliyetlerini artırmasına neden olabileceği konuşuluyor.

IBAN VEREN İŞLETMECİ DİKKAT

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından da konunun gündeme taşınacağı ve gerekli önlemlerin alınmaya devam edeceği açıklanmış bulunuyor. Ekim ayında alınan kararlar doğrultusunda pos komisyonlarının yüzde 3.5'e çıkmasıyla birlikte IBAN dönemi başlamış ve bedava para gönderme seçeneği olan alışverişlerde IBAN'a transfer dönemi başlamıştı. Bu duruma karşı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "IBAN'a transfer" yöntemiyle ödeme alan işletmelere ağır cezalar verileceğini duyurdu. Bu sayede, pos komisyonu artışını yan yollardan delmeye çalışan işletmelerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.