Kocacami önündeki 140 yıllık çınarın bakım ihtiyacı
Burhaniye ilçesinde, Kocacami önünde yer alan 140 yıllık çınar ağacı, çevredeki esnaf ve vatandaşların dikkatini çekiyor. Ağacın gövdesinde oluşan mantar ve bazı dallarda başlayan kuruma, hem ağacın sağlığı hem de etraftaki güvenlik açısından endişe yaratıyor.
Ağacın durumu ve uzman değerlendirmesi:
Esnaflardan Fevzi Küçükkırsoy tarafından aktarıldığına göre, yıllar önce kırılan bir dalın bulunduğu gövdede mantar gözlemlenmiş ve bazı dallarda kurumaya rastlanmış. Yapılan görüşmelerde bir ziraat mühendisi de mantarın temizlenmesi ve gerekli budama işlemlerinin yapılması gerektiğini belirtmiş.
Toplum yararı ve talepler:
Küçükkırsoy, çınarın gölgesinden çok sayıda vatandaşın faydalandığını vurgulayarak, ağacın korunması için belediye ekiplerinin devreye girmesini istedi. Yerel esnaf, bu tür ağaçların kolay yetişmediğini ve zamanında müdahalenin hem ağacın ömrünü uzatacağını hem de çevresel riski azaltacağını belirtiyor.
Yetkililerden beklenen müdahale, mantarın temizlenmesi, kuru ve riskli dalların budanması ile ağacın uzun vadeli sağlık durumunun izlenmesini kapsıyor. Bölge sakinleri, Kocacami önündeki bu tarihi çınarın hem kültürel hem de kamusal bir değer taşıdığına dikkat çekiyor ve hızlı bir bakım süreci talep ediyor.
FEVZİ KÜÇÜKKIRSOY