Dolandırıcılık Davasında Gelişmeler
İstanbul'da dolandırıcılık suçlamasıyla yargılanan sosyal medya fenomenleri Kıvanç ve Beril Talu çiftinin duruşması, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. Duruşmaya, tutuklu sanıklar Kıvanç ve Beril Talu ile tutuksuz sanık Ertan Koç katıldı.
Mahkemeden Ara Karar
Mahkeme heyeti, Talu çiftinin 195'er yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam ederken, tutukluluk halleri üzerinde durdu ve bu hallerinin devamına hükmetti. Duruşma öncesinde dinlenen müşteki Burçin K., Beril Talu'yu eşinin aracılığıyla tanıdığını ve reklam çekimleri için 280 bin lira para gönderdiğini belirtiler.
Burçin K., "Dört haftada iki katını geri vereceklerini söylediler ama dönüş olmadı. İnsanların dolandırıldığını duydum ve şikayetçi oldum," dedi. Bunun üzerine sanık Beril Talu, adil bir bilirkişi raporu istediklerini ifade etti ve işlerinin gerçek olduğunu savundu.
Sanıkların Savunmaları
Kıvanç Talu ise, ''Bu iddialar delil olmadan öne sürülüyor. Tutuklu olduğumuz için borçlarımızı ödeyemedik; evimizdeki eşyayı bile sattık.'' diyerek tahliye talebinde bulundu.
İddianame ve Suçlamalar
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede sanıkların, sosyal medya üzerinden insanlardan para toplayarak, "nitelikli dolandırıcılık" suçunu işlediği vurgulanıyor. Toplamda 13 kişiyi 3 milyon 17 bin lira dolandırdığı öne sürülen sanıkların, bu sistemle ponzi (saadet zinciri) oluşturduğu kaydedilmiştir.
İddianamede sanıkların, reklam faaliyetlerine katılanlardan para alarak, sistemin sürdürülebilirliğini sağladıkları belirtilmektedir. Sonuç olarak sanıkların, dolandırıcılıktan 195'er yıla kadar hapis cezası talep edilmiştir.