Kırşehir'de Kışta Tercih: Kelle Paça Çorbası Hem Lezzet Hem Şifa
Kış mevsiminin etkisini artırmasıyla Kırşehir'de vatandaşlar, soğuk havalardan korunmak için geleneksel lezzetlere yöneliyor. Özellikle sabahın erken saatlerinde tüketilen kelle paça çorbası, hem ısınma hem de sağlık açısından tercih ediliyor.
Kültürel ve sağlık boyutu
Kırşehir'de kış günlerinin en çok aranan lezzetlerinden olan kelle paça çorbası, şifa kaynağı olması yanında kültürel miras olarak da değerlendiriliyor. Kelle paça çorbasını düzenli olarak tükettiğini belirten Dağıstan Bahadır, "Kış döneminde özellikle kelle paça çorbasını içiyorum. Soğuklardan koruduğuna inanıyorum ve kendimi daha zinde hissediyorum" dedi.
Esnafın anlatımı ve hazırlık yöntemleri
Kelle paça işletmecisi İlhan Aydın, kış mevsiminde bu çorbayı özellikle önerdiğini vurgulayarak, "Kış dönemlerinde kelle paça çorbasını öneriyorum. Sağlık yönünden önemli bir çorba. Hakiki kolajen kullanmıyoruz, herhangi bir karışım söz konusu değil. Kuzu kellesi, ayak ve kuzu kemiği karışımıyla çorbayı hazırlıyorum. Terbiye ve un kullanmıyorum" diye konuştu.
Aydın, çorbanın kış aylarında daha fazla ilgi gördüğünü belirterek, "İnsanlar kış dönemi gelince daha çok tercih ediyor. Kırşehir'de 8-10 esnaf bu işi yapıyor ve herkes kendi karışımını uyguluyor. Ben nasıl yiyorsam, müşterim de aynı şekilde yiyor. Paça çorbası içelim, sağlıklı kalalım" ifadelerini kullandı.
Soğuk havaların etkili olduğu günlerde kelle paça çorbası, Kırşehir'de hem geleneksel bir lezzet hem de şifa kaynağı olarak sofralardaki yerini koruyor.
KIŞ MEVSİMİNİN ETKİSİNİ ARTIRMASIYLA BİRLİKTE KIRŞEHİR’DE VATANDAŞLAR, SOĞUK HAVALARDAN KORUNMAK İÇİN GELENEKSEL LEZZETLERDEN KELLE PAÇA ÇORBASINA YÖNELİYOR.