Kırsalda büyüyen sanayi: Kepsut'te 7,3 milyon metrekarelik OSB için ön tahsis başlıyor

İsmail Cankul, Kepsut’te 7 milyon 337 bin metrekarelik OSB'ye 418 sicil numarası verildiğini ve ön tahsis işlemlerinin etaplar halinde başlayacağını duyurdu.

Yayın Tarihi: 15.09.2026 17:34
Güncelleme Tarihi: 15.09.2026 17:34

Kırsalda büyüyen sanayi: Kepsut'te 7,3 milyon metrekarelik OSB için ön tahsis başlıyor

Kepsut OSB için ön tahsis süreci başladı:

Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, ilçede kurulacak Organize Sanayi Bölgesi için 418 sicil numarası alındığını ve ön tahsis sürecinin başlatılacağını açıkladı. Kültür merkezinde düzenlenen basın toplantısında Cankul, OSB'nin kuruluş süreci, alan seçimi ve yatırımcılara sağlanacak avantajlar hakkında bilgi verdi.

alan seçimi ve büyüme hedefleri:

Cankul, ilk planlanan alanın tarımsal düzenlemeler nedeniyle uygun bulunmaması üzerine Kepsut ile Saraç Mahallesi arasındaki yeni alanın belirlendiğini söyledi. OSB'nin mevcut ölçüsünün 7 milyon 337 bin metrekare olduğunu, uzun vadede 12 milyon metrekarelik genişleme alanı ile toplam büyüklüğün yaklaşık 20 milyon metrekare'ye ulaşabileceğini belirtti. Bölgenin konumu yatırım açısından avantajlı; OSB, Balıkesir kent merkezine yaklaşık 15, Susurluk Kavşağı'na 12, Yeniköy otoyol bağlantısına 9 ve demir yolu yükleme istasyonuna yaklaşık 8 kilometre mesafede yer alıyor.

Cankul, tarımsal üretimin korunmasına özen gösterdiklerini vurgulayarak, 'Burada kullanacağımız arazi tamamen coğrafi olarak engebeli ve hiçbir üretimin yapılmadığı bir alan. Tarımsal üretimi yok etmeden sanayileşmeyi gerçekleştirmek istiyoruz.' dedi.

OSB'nin yatırımcılara sağladığı teşvik avantajları da öne çıktı; bölgenin 4. bölge teşviklerinden yararlanacağı, bazı başlıklarda 5. bölge düzeyinde avantajların bulunabileceği kaydedildi. Cankul, bu teşviklerin nitelikli yatırımcıları bölgeye çekmede belirleyici olacağını söyledi.

kuruluş süreci, altyapı ve sosyal planlama:

Kepsut OSB'nin kuruluşunun 19 aşamadan oluştuğunu ve gerekli işlemlerin yaklaşık 1,5 yılda tamamlandığını aktaran Cankul, 'Türkiye’de 1,5 yıl içinde sicil numarası almış başka bir OSB örneği olmadığını bakanlıktaki yetkililer de ifade ediyor. Bu süreçte Ankara’ya yalnızca OSB için yaklaşık 100 kez gidip geldim.' diye konuştu.

Ön tahsislerin bir anda tüm alanda yapılmayacağını belirten Cankul, sürecin yaklaşık 1 milyon metrekarelik etaplar halinde planlama, altyapı ve tahsis işlemleri birlikte yürütülerek ilerleyeceğini söyledi. İlçede yeni konut alanları oluşturmak üzere 354 bin metrekarelik alanın meradan çıkarılarak TOKİ'ye devredildiği, bunun gelecekteki konut ihtiyacını karşılamak için kullanılacağı ifade edildi.

Sağlık yatırımları da OSB planlamasıyla uyumlu yürütülüyor; yapımı süren hastanenin 100 yatağa kadar kapasiteye sahip olacağı, yoğun bakım, palyatif bakım ve diyaliz hizmetleri sunacağı bildirildi. Hastane inşaatının tamamlanma aşamasına geldiği ve teslim hedefinin kasım ayı sonu olduğu açıklandı.

OSB'nin su ihtiyacına yönelik planlamada Kepsut Barajı önem taşıyor. Cankul, baraj inşaatında çalışmaların sürdüğünü ve 'İnşallah 2027 sonunda gövde inşaatının yüzde 80 oranında tamamlanmasını, 2028 yılında da su tutulmaya başlanmasını hedefliyoruz' dedi. Barajın 25 bin dönüm araziyi sulayacağı, Kepsut merkez ile 13 kırsal mahalle'nin içme suyu ihtiyacını karşılayacağı ve OSB'ye su sağlayacağı belirtildi.

Doğal gaz ve elektrik altyapısı için de çalışmalar planlandı; doğal gaz hattının mevcut bağlantı noktasından yaklaşık 1,3 kilometrelik bir ek hatla OSB'ye ulaştırılabileceği, elektrik dağıtım merkezinin ise yaklaşık 3,5 kilometre mesafede olduğu kaydedildi.

Toplantıda ayrıca belediyenin sosyal ve kurumsal hizmetlerine ilişkin bilgiler veren Cankul, belediyecilik anlayışlarının temelinde vatandaşın ihtiyaçlarına doğrudan cevap vermenin bulunduğunu belirterek, 'Önceliğimiz insana hizmet etmek, insana faydalı olmak ve gök kubbenin altında hoş seda bırakmak.' sözleriyle konuşmasını tamamladı.

KEPSUT BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL CANKUL, İLÇEDE KURULACAK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NE (OSB) 418 SİCİL...

KEPSUT BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL CANKUL, İLÇEDE KURULACAK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NE (OSB) 418 SİCİL NUMARASI VERİLDİĞİNİ BELİRTEREK, 7 MİLYON 337 BİN METREKARELİK ALANDA ÖN TAHSİS SÜRECİNİN BAŞLAYACAĞINI BİLDİRDİ.

Yazar
EDİTÖR

Esra Şimşek

Ben Esra Şimşek, 27 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Finans kategorisinde makro ekonomi ve bankacılık sektörünü analiz ediyorum. Hasan'ın aksine ben daha ciddi, kurumsal ve tamamen verilere dayalı bir yazı stiline sahibim. Piyasa analizleri benim işim.