Kınık’ta çömlek festivali için geri sayım başladı
Bilecik’in Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık Köyü, yaklaşık 150 yıllık çömlekçilik geleneğini ön plana çıkaracak Uluslararası Kınık Çömlek Festivali için hazırlıklarını sürdürüyor. Festival, bölgenin kültürel mirasını ve yerel üretimini tanıtmayı hedefliyor.
Hazırlık toplantısı yapıldı
Festival organizasyonunu yürüten kurumlar arasında Bilecik Valiliği, Pazaryeri Kaymakamlığı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yer alıyor. Hazırlık toplantısı Kınık Köyü’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Bilecik Vali Yardımcısı Akın Ağca, Pazaryeri Kaymakamı Muhammet Mustafa Kara, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kürşat Bozkurt, Kınık Köyü Muhtarı Mehmet Gümüştekin, Kınık Köyü Geleneksel Çömlekçilik ve El Sanatları Derneği Başkanı İsmail Korkut ve Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Selda Baydemir katıldı.
150 yıllık miras geleceğe taşınıyor
Kürşat Bozkurt toplantıda, geçtiğimiz yıl büyük ilgi gören Uluslararası Kınık Çömlek Festivali'nin bu yıl da 15-16 Ağustos 2026 tarihlerinde binlerce ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlandığını belirtti. Bozkurt, Anadolu’nun köklü el sanatlarından biri olan çömlekçiliğin Kınık Köyü’nde yaklaşık bir buçuk asırdır ustadan çırağa aktarılarak yaşatıldığını vurguladı. Festival kapsamında çömlek yapım gösterileri, yöresel ürün stantları ve kültürel etkinliklerin yer alacağı, organizasyonun bölge ekonomisi ve turizmine katkı sağlamasının beklendiği kaydedildi.
Kınık, Bilecik’in turizm vitrini olacak
Bilecik Vali Yardımcısı Akın Ağca, Kınık Köyü’nün yalnızca çömlekçilik sanatıyla değil doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle de dikkat çektiğini belirtti. Ağca, Bilecik Valiliği koordinasyonunda yürütülen projelerle köyün ekoturizm altyapısının güçlendirildiğini, doğa yürüyüş rotaları, kırsal turizm faaliyetleri ve yöresel üretimin desteklenmesiyle Kınık’ın bölgenin örnek turizm destinasyonlarından biri haline getirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
Pazaryeri Kaymakamı Muhammet Mustafa Kara ise festivalin bölgenin tanıtımına önemli katkı sağlayacağını, çömlek ustalarının hünerlerini sergileyeceği etkinliklerde ziyaretçilerin geleneksel üretim süreçlerini yakından görüp köyün doğal ve kültürel zenginliklerini keşfetme fırsatı bulacağını ifade etti.
Hazırlıklar tüm hızıyla sürerken Kınık Köyü, 15-16 Ağustos 2026 tarihlerinde düzenlenecek festivalle tekrar Bilecik’in kültür ve turizm merkezlerinden biri olma yönündeki adımlarını güçlendirmeyi amaçlıyor.
KINIK’TA ÇÖMLEK FESTİVALİ HEYECANI BAŞLADI