Kent aktörleri Manisa'da sıfır atık ve iklim için ortak yol haritası arıyor

Manisa Sıfır Atık Çalıştayı'nda yerel yönetimler, üniversite ve kurum temsilcileri, önerilerin raporda kalmayıp somut projelere ve ortak takvime dönüşmesini hedefledi.

Yayın Tarihi: 03.11.2026 16:13
Güncelleme Tarihi: 03.11.2026 16:13

Kent aktörleri Manisa'da sıfır atık ve iklim için ortak yol haritası arıyor

Manisa Sıfır Atık Çalıştayı'nda birlik mesajı:

Manisa Sıfır Atık Çalıştayı, Sıfır Atık Vakfı organizasyonunda 81 il kapsamında yürütülmesi planlanan programın bir parçası olarak Celal Bayar Üniversitesi Merkez Muradiye Kampüsü'nde gerçekleştirildi. "Yerelden ulusala israf, atık ve kaynak yönetimi" temasıyla düzenlenen çalıştaya Manisa Vali Yardımcısı Cemil Kılınç, Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Ay, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erk Kayabaş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Faik Gürocak, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kuduret Gültaş, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Etkinlik, sorun tespiti kadar uygulamaya dönük önerilerin üretilmesi ve kurumlar arası eşgüdemin sağlanması beklentisiyle ilerledi.

Belediyenin iklim ve enerji adımları:

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erk Kayabaş, sıfır atık, çevre koruma ve iklim değişikliği mücadelesinin birbirinden ayrı ele alınamayacağını vurguladı. Kayabaş, belediyenin Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesine taraf olduğunu, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı (SECAP)ı güncellediğini ve sera gazı emisyonlarını ISO 14064-1 standardına göre hesapladıklarını belirtti. Ayrıca enerji verimliliği kapsamında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi doğrultusundaki çalışmaların sürdüğünü aktardı.

Su kaynakları, tarım ve yerel uygulamalar:

Kayabaş, Manisa'nın tarımsal yapısı nedeniyle su kaynaklarının korunmasının öncelikli olduğuna dikkat çekti ve kuraklık, yer altı suyu baskısı ile değişen iklim şartlarının günlük yaşamı doğrudan etkilediğini söyledi. Suyun tasarruflu kullanılması, kayıp ve kaçakların azaltılması, sulamada verimliliğin artırılması ve alternatif su kaynaklarının devreye alınmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Belediyenin uygulamaları arasında kurakçıl peyzaj düzenlemeleri, damlama sulama sistemleri, tarımsal erken uyarı sistemleri ve hayvan içme suyu göletleri yer alıyor. Ayrıca orman yangınlarına hızlı müdahale için yapay zekâ destekli termal kamera uygulamalarının ve kent merkezlerinde aşırı sıcaklığı azaltmak amaçlı doğa temelli çözümlerin önceliklendirildiği ifade edildi.

Çalıştay çıktıları ve tematik öncelikler:

Erk Kayabaş, çalıştay sonucunda ortaya konacak önerilerin yalnızca raporda kalmaması, uygulanabilir çözümler, kurum sorumluluklarının netleşmesi ve ortak çalışma takvimine dönüşmesinin önemine dikkat çekti. Kayabaş, "Mesele sadece bugünün çevresini korumak değil, çocuklarımıza ve torunlarımıza daha temiz, daha sağlıklı ve yaşanabilir bir Manisa bırakabilmektir" diye konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Faik Gürocak, Manisa'nın güçlü sanayisi ve geniş tarım alanlarıyla atık yönetimi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan ise ilin ihtiyaçlarının 15 tematik masada ele alınacağını söyledi. Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Ay çalıştaya katkı veren kurumlara teşekkür ederken, Manisa Vali Yardımcısı Cemil Kılınç geri dönüşüm oranındaki artışa dikkat çekti; Kılınç, geri dönüşüm oranının 2017'de yüzde 13 iken 2025'te yüzde 37ye ulaştığını vurguladı.

Çalıştay kapsamında iklim ve afet yönetimi, su yönetimi ve sulama verimliliği, tarım ve gıda, ambalaj ve plastik atıklar, sanayi ve dönüşüm ekonomisi, enerji ve ulaşım dönüşümü, kamusal alanlar, turizm, kamu kurumlarında sıfır atık, kültürel ve toplumsal dönüşüm ile dijitalleşme dahil olmak üzere toplam 15 tematik başlıkta masa çalışmaları düzenlendi. Bu oturumların amacı, Manisa için öncelikli politikalar belirleyip önerileri somut projelere dönüştürecek yol haritasını oluşturmak olarak açıklandı.

SIFIR ATIK VAKFI TARAFINDAN 81 İLDE HAYATA GEÇİRİLMESİ PLANLANAN "TÜRKİYE SIFIR ATIK, ÇEVRE VE...

SIFIR ATIK VAKFI TARAFINDAN 81 İLDE HAYATA GEÇİRİLMESİ PLANLANAN "TÜRKİYE SIFIR ATIK, ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇALIŞTAYLARI" KAPSAMINDA MANİSA SIFIR ATIK ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Yazar
EDİTÖR

Hüseyin Aydın

Ben Hüseyin Aydın, 34 yaşındayım, İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr'nin Gündem ekibinde adliye ve hukuk muhabiriyim. Karmaşık dava dosyalarını alıp, herkesin anlayacağı şekilde sadeleştirmek benim işim. Detaylara çok önem veririm, titiz çalışırım.