Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Kendi kendini yiyerek yakıt üreten ve uzay çöpünü engelleyen roket geliştirildi!

Bilim insanları, kendi kendini yiyen roket teknolojisi sayesinde uzayın adeta bir çöplük olmaktan kurtulabileceğini ve aynı zamanda, bu roketlerin bu şekilde kendi yakıtını üretebileceğini söylüyor. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 15.01.2024 10:45
Güncelleme Tarihi: 15.01.2024 10:45

Kendi kendini yiyerek yakıt üreten ve uzay çöpünü engelleyen roket geliştirildi!

Uzay çöpleri, her geçen yıl daha büyük bir sorun haline geliyor. Şimdi, bilim insanları kendi kendini yiyen roketler kullanarak uzay çöplerini azaltmanın yeni bir yolunu buldular.

Glasgow Üniversitesi'nden araştırmacılara göre, kendi kendini yiyen bir roket, sadece arkasını temizlemekle kalmıyor, aynı zamanda yakıt için kendi vücudunu da kullanabiliyor ve böylece uzaya gitmek için itici yakıttan tasarruf edebiliyor.

Bu, roketler için daha önce bu kadar net bir şekilde vurgulanmamış bir yaklaşım ve uzay yarışının 60 yıl öncesinden biraz daha farklı bir kapasitede devam ettiği düşünüldüğünde, araştırmacılar ve mühendisler uzaya uzay aracı gönderme şeklini iyileştirmek için bu ilginç ve ezber bozan yolları deniyor.

ROKER

KENDİ KENDİNİ YİYEREK UÇUŞA KATKI SAĞLAYACAK

SpaceX'in Falcon 9 roketi gibi yeniden kullanılabilir iticilerin kullanımı sayesinde uzay çöplerinin büyük ölçüde azaltıldığı biliniyor. Fakat roketin uçuşuna yakıt sağlamak için kelimenin tam anlamıyla kendi kendini yiyebilmesi tamamen yeni bir gelişme. Grup, kendi kendini yiyen roketinin tasarımını geçtiğimiz hafta Orlando'da düzenlenen Amerikan Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Bilim Teknoloji Forumu'nda sundu.

Tasarım, 1938 yılında patenti alınan orijinal bir fikre dayanıyor. Konsept eski olsa da tasarımın karmaşıklığı ve küçük yükler için bir iş vakası eksikliği, geliştirmedeki baş araştırmacılardan birinin yaptığı açıklamada, bugüne kadar daha fazla zorlandığını görmememizin nedeni olduğu düşünülüyor.