Kayseri OSB'de elektrik altyapısı yatırımında sona doğru
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde başlatılan elektrik altyapısı yatırımı, yapımı tamamlanan yeni dağıtım merkezi binası DM-6'daki hücre montaj çalışmalarının hızlanmasıyla son aşamaya geldi. Projenin toplam maliyeti 6 milyon Euro'nun üzerinde olup, Merkez Bankası kuruyla 300 milyon TL'yi aşmaktadır.
Projenin kapsamı ve güncel durum
Yapılan çalışmalar kapsamında yaklaşık 250 kilometre kablo tesisinin döşenmesi planlanıyor. Bu kablo tesis işlemlerinin 2026 yılının ilk aylarında tamamlanmasının ardından proje devreye alınacak. Hedef, Kayseri OSB genelindeki enerji ihtiyacını daha kaliteli ve kesintisiz biçimde karşılamak olarak açıklandı.
Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, artan enerji tüketiminin dengelenmesi ve mevcut kablo kapasitelerinin aşılmaması için bu yatırımın gerekli olduğunu vurguladı. Yalçın, projeyle uzun süreli ve geniş çaplı kesintilerin önüne geçilmesinin amaçlandığını belirtti.
Teknoloji seçimi ve çevresel boyut
DM-6 içinde kullanılan hücrelerde, güncel teknolojiye uygun vakum kesiciler tercih edildi. Başkan Yalçın, vakum kesicilerin SF6 gazlı kesicilere kıyasla daha çevreci olduğunu ifade etti. DM-6'da tamamlanan düzenlemelerle pilot bölgede oluşabilecek arızalarda ana fiderlerin enerjisinin kesilmeden, arızanın bulunduğu noktada izole edilmesinin hedeflendiği aktarıldı.
Yalçın, yapılan yatırım sayesinde pilot bölgedeki etkilenen abone sayısının azaltılacağını ve gerçekleştirilecek teknolojik analizlerin sonucuna göre uygulanan enerji yönetiminin tüm bölgeye yaygınlaştırılacağını söyledi.
GES entegrasyonu ve ileriye dönük planlar
Başkan Yalçın, altyapı yatırımının Güneş Enerjisi Santrali (GES) tesisleri için önemli bir adım olduğunu belirtti. TEİAŞ tarafından ilerleyen dönemde GES kapasite artırımı beklenmekte olup, bu adım sonrasında bölgedeki trafolardan lisanssız elektrik üretim tesisi kapasitesi açılması gündeme gelecektir. Alt yapı yatırımının, sanayicilerden gelecek GES taleplerinin karşılanmasını kolaylaştıracağı vurgulandı.
Dağıtım merkezleri ve süreklilik hedefi
Kayseri OSB yönetimi, mevcut dağıtım merkezleri ve alt dağıtım binalarında köklü değişiklikler ve revizyonlar yapmayı planlıyor. Amaç, tüm dağıtım merkezi binalarında gerekli güncellemelerin gerçekleştirilmesi, güçlü bir elektrik altyapısı kurularak kapalı ring çalışmayla kesintisiz enerji sağlanması ve sanayicilerin enerji kesintilerinden en az şekilde etkilenmesidir.
Teşekkür
Yatırım sürecinde emeği geçen personele ve çalışmalar sırasında gösterdikleri sabır nedeniyle sanayicilere teşekkür eden Başkan Mehmet Yalçın, proje tamamlandığında bölge enerji yönetiminde önemli bir iyileşme beklediklerini kaydetti.
KAYSERİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NİN ELEKTRİK ALT YAPISINA İLİŞKİN BAŞLATILAN YATIRIM ÇALIŞMASINDA SONA GELİNDİ. YAKLAŞIK MALİYETİ 6 MİLYON EURO’NUN ÜZERİNDE BULUNAN VE MERKEZ BANKASI KURUYLA 300 MİLYON TL’Yİ AŞAN PROJEDE, YAPIMI TAMAMLANAN YENİ DAĞITIM MERKEZİ BİNASI DM-6’DAKİ HÜCRE MONTAJ ÇALIŞMALARI HIZLA DEVAM EDİYOR.