Kastamonu Üniversitesi'nde sağlık turizmi ve kapsayıcı sağlık yaklaşımları konuşuldu
Kastamonu Üniversitesi, Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu'nda düzenlenen "Sağlık Turizmi ve Kapsayıcı Sağlık Yaklaşımları" sempozyumuna ev sahipliği yaptı. Etkinlikte, yaşlı ve engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişimi, kapsayıcı uygulamalar ve Kastamonu'nun sağlık turizmi potansiyeli çok yönlü olarak değerlendirildi.
Katılımcılar ve sempozyumun amacı
Sempozyuma Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkadir Tuna, Tosya Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Orçun Çağlar Kurtuluş, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Organizasyonun temel hedefi, sağlık, sosyal hizmet ve turizm alanlarını bir arada ele alarak yaşlı ve engelli bireylerin yaşam kalitesini artıracak uygulamaları ve bölgesel sağlık turizmi olanaklarını tartışmaktı.
Oturumlarda öne çıkan değerlendirmeler
Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Özdemir sempozyumun açılışında yaşlı ve engelli bireylerin sağlıklarının korunmasının sadece tıbbi hizmetlerle sınırlı kalmaması gerektiğini; sosyal, çevresel ve insani boyutlarıyla bütüncül yaklaşımların önemini vurguladı ve Kastamonu'nun doğal kaynakları, termal imkanları ve gelişen sağlık altyapısıyla sağlık turizmi için fırsatlar barındırdığını belirtti.
İlk oturum Prof. Dr. Nimet Ovatoylu ve Doç. Dr. Filiz Özel Çakır başkanlığında yapıldı. Prof. Dr. Ovatoylu, yaşlı ve engelli bireylerin sağlık hizmetlerinden etkin yararlanmasının sosyal devlet anlayışının temel unsurlarından biri olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Çakır ise disiplinler arası yaklaşımların gerekliliğine dikkat çekti.
Sunum başlıkları ve bulgular
Prof. Dr. Ayşe Gül Kale yaşlılık ve huzurevlerinin değişen dinamiklerini ele alırken, Doç. Dr. Ayla Demirtaş hemşirelik uygulamalarının yaşlı bireylerin güçlendirilmesinde oynadığı rolü vurguladı. Demirtaş, güç temelli hemşirelik yaklaşımlarının, yaşlıların fiziksel ve psikososyal ihtiyaçlarını karşılamada çevrelerindeki kaynakların değerlendirilmesine odaklandığını söyledi.
İkinci oturumda Prof. Dr. Özlem Ovayolu başkanlığında gerçekleşen sunumlardan Doç. Dr. Havva Kaçan engellilik olgusunun toplumsal boyutunu, Prof. Dr. Gülendam Karadağ ise engellilikte koruyucu, destekleyici ve geliştirici sağlık yaklaşımlarını aktardı. Karadağ, ülke verilerine dayanarak Türkiye'de 2 milyon 511 bin 950 kayıtlı engelli bulunduğunu, 2021 çalışmasında katılımcıların %25,4'ünün sağlık hizmetlerine eriştiğini ve bu kişilerin yaklaşık %74,6'sının hizmete erişimde en az bir engel yaşadığını belirtti. Ayrıca fiziksel engel, tıbbi ekipman ve iletişim kaynaklı erişim sorunlarına dair oranlar paylaşıldı.
Demografik eğilimler ve yaşlı nüfus
Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Arabacı dünya ve ülke düzeyindeki yaşlanma eğilimlerini sundu. Arabacı, 2050 yılına kadar dünyadaki her altı kişiden birinin 65 yaş üstü olmasının beklendiğini, Türkiye'de 2024 itibarıyla yaşlı nüfusun toplam içindeki payının %10,6'ya yükseldiğini ve yaşlı bağımlılık oranının 2019'daki %13,4'ten 2024'te %15,5'e çıktığını aktardı. Ayrıca Türkiye'de 2024'te 1 milyon 750 bin 900 yaşlının tek başına yaşadığı bilgisi paylaşıldı.
Kastamonu'nun sağlık turizmi potansiyeli
Dr. Öğretim Üyesi Hakkı Çılgınoğlu Kastamonu'nun doğal kaynakları, iklim özellikleri ve sağlık altyapısının bölgesel sağlık turizmi için sunduğu fırsatları değerlendirdi. Dr. Öğretim Üyesi Kerim Güney ise doğa temelli sağlık uygulamalarının yaşlı ve engelli sağlığı üzerindeki rolüne dikkat çekti.
Kapanış ve sonuç değerlendirmesi
Sempozyum, soru-cevap bölümünün ardından konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdimiyle sona erdi. Etkinlik, kapsayıcı sağlık uygulamaları ile yerel sağlık turizmi potansiyelinin bir arada ele alınmasına katkı sağlayan multidisipliner bir platform sundu.
Öne çıkan vurgular: yaşlı ve engelli bireylerin sağlık hizmetlerine erişimindeki engeller, disiplinler arası yaklaşımların önemi, Kastamonu'nun doğal ve altyapısal imkanları ile demografik eğilimlerin sağlık ve sosyal politika planlamasındaki etkileridir.
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN "SAĞLIK TURİZMİ VE KAPSAYICI SAĞLIK YAKLAŞIMLARI" SEMPOZYUMU DÜZENLENDİ.