Kars'ta kıvılcım riski taşıyan çalışmalar için yeni bildirim ve güvenlik kuralları

Kars Valiliği, kıvılcım çıkaran makinelerle kırsal çalışmalarda kolluğa bildirim, 10 metre temizlik ve 6kg yangın tüpü bulundurma zorunluluğu getirdi.

Yayın Tarihi: 13.08.2026 13:47
Güncelleme Tarihi: 13.08.2026 13:47

Kars'ta kıvılcım riski taşıyan çalışmalar için yeni bildirim ve güvenlik kuralları

Valilikten genel emir:

Kars Valiliği, yaz aylarında artan orman ve kırsal alan yangını riskine karşı yeni bir Genel Emir yayımladı. Kararda, ilin ve çevre illerin kırsal alanlarında meydana gelen yangınların önemli bir kısmının meskun mahal dışında gerçekleştirilen çalışmalarda oluşan kıvılcımlardan kaynaklandığına dikkat çekildi. Genel Emir, olası yangınların önlenmesi, vatandaşların can ve mal güvenliğinin korunması ile doğal yaşamın zarar görmesinin engellenmesini hedefliyor.

Hangi alanlar ve çalışmalar kapsama alındı:

Düzenleme, Kars il sınırları içinde il ve ilçe merkezleri dışındaki köyler, orman köyleri ve kırsal mahallelerin yanı sıra tarla, bağ, bahçe, zeytinlik, maden ocağı, çiftlik, hayvancılık tesisi ve yangın riski taşıyan diğer açık alanları kapsıyor. Bu alanlarda kaynak makinası, spiral, taşlama makinası, kesme makinası ve benzeri kıvılcım çıkaran ekipmanlarla yapılacak çalışmalar Genel Emir kapsamına giriyor.

Bildirim yükümlülüğü ve usulü:

Kıvılcım çıkaran makine ve ekipmanlarla faaliyet yürütecek gerçek ve tüzel kişiler, çalışmaya başlamadan önce faaliyetin yapılacağı yerin bağlı bulunduğu kolluk birimine bildirimde bulunmak zorunda. Bildirimler, asayiş bakımından bağlı olunan jandarma veya emniyet birimine şahsen ya da telefonla yapılabilecek; vatandaşlar ayrıca 112 Acil Çağrı Mobil Uygulaması (Hayat 112) üzerinden de bildirimde bulunabilecek.

Çalışma alanında alınacak güvenlik tedbirleri:

Genel Emir kapsamında çalışma yapılmadan önce tarla, bağ, bahçe, zeytinlik ve benzeri açık alanlarda, çevredeki ot, anız, yaprak, çalı, talaş, akaryakıt, plastik, ahşap ve diğer yanıcı maddelerin en az 10 metre mesafeye kadar temizlenmesi zorunlu hale getirildi. Temizlenmesi uygun olmayan doğal bitki örtüsünün ise ıslatılması veya köpüklenmesi ile yangına karşı dirençli hale getirilmesi isteniyor.

Kıvılcım çıkaran ekipmanlarla çalışılacak yerlerde, çalışma süresince ilk müdahaleyi yapabilecek nitelikte en az 6 kilogram kapasiteli ABC tipi kuru kimyevi tozlu yangın söndürme tüpü bulundurulması zorunlu. Çalışmanın niteliğine göre ayrıca su tankeri, su yüklü araç veya yeterli miktarda su bulunduran yangına müdahale ekipmanının da hazır olması gerekiyor. Çalışma alanı faaliyet boyunca sorumlu personel tarafından sürekli gözetim altında tutulacak ve kıvılcım ile sıcak parçacıkların çevreye yayılmasını önleyecek tedbirler alınacak.

Denetim, yetkili birimler ve yaptırımlar:

Genel Emre aykırı hareket edenlere, fiilin niteliğine göre 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 66. maddesi, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi ve ilgili diğer mevzuat hükümleri kapsamında idari ve adli işlemler uygulanacak. Tedbirlerin uygulanması ve denetlenmesinde kaymakamlıklar, belediyeler, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ile ilgili diğer kamu kurumları kendi görev alanları çerçevesinde sorumlu olacak.

Valilik, bu uygulamayla özellikle kırsal bölgelerde kıvılcım çıkaran ekipmanlarla gerçekleştirilen çalışmaların önceden kayıt altına alınmasını ve olası yangınlara karşı gerekli tedbirlerin zamanında alınmasını amaçladığını bildirdi.

Genel Emir 10 Ağustos 2026 tarihinde yürürlüğe girmiş olup 31 Ekim 2026 tarihine kadar geçerli olacaktır.

KARS’TA ORMAN YANGINLARINA KARŞI YENİ TEDBİRLER: KAYNAK, SPİRAL VE TAŞLAMA ÇALIŞMALARINA BİLDİRİM...

KARS’TA ORMAN YANGINLARINA KARŞI YENİ TEDBİRLER: KAYNAK, SPİRAL VE TAŞLAMA ÇALIŞMALARINA BİLDİRİM ZORUNLULUĞU(KARS-İHA)

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.