
Düzenleyici ve denetleyici kurumlar dışında kalan genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde, harcama yetkililerinin belirlenmesine yönelik usul ve esaslar düzenlendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve "Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğ" olarak bilinen düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, kamu idaresi bütçesinde ödenek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan birimler ile ödenek gönderme belgesiyle ödenek gönderilen birimlerin en üst yöneticisi harcama yetkilisi olarak kabul edilecek.
Harcama yetkililerinin üst yönetici tarafından belirlendiği durumlarda, tespit edilen harcama yetkilileri, mali hizmetler birimine ve muhasebe yetkililerine yazılı olarak bildirilecek. Teşkilat yapısı ve personel durumu gibi nedenlerle sıkıntı yaşanan idarelerde harcama yetkisi, üst yönetici veya üst yöneticinin belirlediği kişiler tarafından devralınabilecek.
Bunun yanı sıra, harcama yetkisi mahalli idarelerde İçişleri Bakanlığı veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, diğer idareler için ise Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görüşüyle belirlenebilecek.
Özellikle Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında, merkezi teşkilat harcama yetkilileri üst yöneticiler tarafından atanacak.
Yüksek Mahkemelerin bütçelerinde ise heyet, daire, kurullar ve diğer birimlere tahsis edilen ödeneklerin harcama yetkilisi Genel Sekreter olacak. Teşkilat yapısında üst yönetici ile harcama birimleri arasında yönetim kademesi bulunduğu takdirde, harcama yetkisi kısmen veya tamamen üst yönetim kademesinde birleştirilebilecek.
Devredilebilecek harcama yetkisi, belirli şartlar altında yönetim kurulu, icra komitesi veya benzeri kararlarla, komisyon veya kurul tarafından gerçekleştirilen harcamalarda sorumluluğu bu birimlerin taşımasına neden olacak. Bununla birlikte, harcama yetkilisi ve muhasebe yetkilisi görevleri, aynı kişilerde birleştirilemeyecek. Ayrıca, mali hizmetler biriminde ön mali kontrol görevi yürütenler, mali işlem süreçlerinde görev alamayacaklar.
Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce başlatılan harcama işlemleri, işlemin başlatıldığı tarihte geçerli olan mevzuata göre sonuçlandırılacak.