Kadınların öncülüğünde geleneksel peynir üretimi hibe desteğiyle güçleniyor

DTSO öncülüğündeki proje, PACE hibesini kazanarak beş kırsal ilçede 125 kadın üreticinin geleneksel peynir üretimini kapasite, kalite ve pazarlama açısından güçlendirecek.

Yayın Tarihi: 05.11.2026 13:08
Güncelleme Tarihi: 05.11.2026 13:08

Kadınların öncülüğünde geleneksel peynir üretimi hibe desteğiyle güçleniyor

PACE desteğiyle kırsal üretime yeni bir adım

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) öncülüğünde geliştirilen "Yerel İş Birliği Modeliyle Kadınların Öncülüğünde Sürdürülebilir Süt Üretimi" projesi, Depremden Etkilenen Bölgelerde Yerel Kamu Hizmetleri için Katılımcı, Kapsayıcı ve Yeşil İyileştirme Projesi (PACE) kapsamında hibe almaya hak kazandı. Proje, GIZ Türkiye tarafından yürütülen ve Avrupa Birliği ile Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen programın destekleri çerçevesinde hayata geçirilecek.

Proje, DTSO iş birliğiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB), Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Silvan, Kulp, Dicle, Hani ve Eğil belediyeleri ile Key Ma Kadın Kooperatifi ortaklığında yürütülecek. Mandıra yatırımları yerel ortakların katkılarıyla sürüyor.

Beş ilçede 125 kadın üretici desteklenecek:

Bir yıllık uygulama süresi planlanan projede, beş kırsal ilçede 125 peynir üreticisi kadın desteklenecek. Proje kapsamında üretici kadın grupları oluşturulacak, kooperatifleşme süreçleri güçlendirilecek ve geleneksel süt ürünleri üretim kapasiteleri geliştirilecek. İlçelerde yapılan saha araştırmalarına göre küçükbaş hayvancılıkla uğraşan kadınlara süt sağımı ve süt toplama süreçleri için ekipman desteği sağlanacak; böylece ailelerin üretimlerini sürdürmesi ve peynir üretiminin sürekliliği desteklenecek.

Uygulama ile kentte salamura peynirlerin tamamını ve örgü peynirinin yarısını üreten ailelerin emekleri görünür kılınacak, üretim şartlarının iyileştirilmesi sağlanacak ve kadınların bilgi ile deneyimleri daha görünür hale getirilecek.

Diyarbakır'ın geleneksel peynirleri korunacak ve tescillenecek:

Projenin önemli bileşenlerinden biri, Diyarbakır’ın geleneksel peynir çeşitlerinin korunması ve üretimlerinin sürdürülebilir hale getirilmesi. Tescilli Diyarbakır örgü peynirinin yanında, kentte geleneksel yöntemlerle üretilen ve üretimi azalan beş süt ürünü çeşidinin tesciline yönelik çalışmalar yürütülecek. Evlerinde geleneksel yöntemlerle peynir üreten kadınların bilgi ve üretim teknikleri kayıt altına alınarak kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.

Kooperatifler aracılığıyla üretilecek peynirlerin belirli kalite ve üretim standartlarında, uygun ambalajla pazara sunulması amaçlanıyor; bu sayede üretimin ekonomik değere transformasyonu sağlanacak.

Pazar erişimi, teknik eğitim ve Gastro İnovasyon Merkezi:

Proje, tescilli ve tescile değer peynir çeşitlerinin ilçelerde kurulacak mandıralarda sürdürülebilir şekilde üretilmesi ve ekonomik değer kazanması için satış ve pazarlama faaliyetlerini destekleyecek. Öncelikle yerel pazarlara erişimin güçlendirilmesi, ardından farklı pazarlara açılabilecek tedarik modellerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Böylece kadınlar sadece üretimde değil, ürünlerin işlenmesi ve pazarlanmasında da aktif rol alacak.

Teknik eğitimler, kapasite geliştirme çalışmaları ve destek programları Gastro İnovasyon Merkezi bünyesinde gerçekleştirilecek; merkezin eğitim mutfakları, teknik altyapısı ve yerel gastronomi alanındaki deneyiminden faydalanılacak.

Proje, Almanya’nın Türkiye Büyükelçisi Sibylle Katharina Sorg ve Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) Türkiye Direktörü Robert Künne ile teknik ekibinin Diyarbakır ziyaretinin ardından başlatıldı; heyet proje detaylarını ve Gastro İnovasyon Merkezi’nin teknik kapasitesini yerinde inceledi.

PROJE DİYARBAKIR ZİYARETİ İLE BAŞLADI. PROJE DETAYLARI OTAKLAR İŞBİRLİĞİNDE PAYLAŞILARAK, PROJENİN...

PROJE DİYARBAKIR ZİYARETİ İLE BAŞLADI. PROJE DETAYLARI OTAKLAR İŞBİRLİĞİNDE PAYLAŞILARAK, PROJENİN UYGULANACAĞI GASTRO İNNOVASYON MERKEZİ'NİN TEKNİK KAPASİTESİ HEYET TARAFINDAN YERİNDE İNCELENDİ.

Yazar
EDİTÖR

Hasan Polat

Selam, ben Hasan Polat. 24 yaşındayım, Ankara'dan yazıyorum. aksiyon.com.tr Finans ekibindeyim. Ben yeni nesil finans uzmanıyım; kripto paralar, borsa ve girişimcilik üzerine yoğunlaştım. Risk almayı severim, hızlı düşünürüm ve genç yatırımcılara hitap ederim.