Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Juno uzay aracı Jüpiter’in volkanlarla kaplı uydusunun en yakın görüntülerini yakaladı!

NASA’nın Juno uzay aracı, Jüpiter’in volkanlarla kaplı uydusu Io’nun yakın görüntülerini çekti. İşte merak edilenler...

Yayın Tarihi: 05.02.2024 18:12
Güncelleme Tarihi: 05.02.2024 18:12

Juno uzay aracı Jüpiter’in volkanlarla kaplı uydusunun en yakın görüntülerini yakaladı!

Juno uzay aracı, 3 Şubat'ta Jüpiter'in uydusunun yanından geçtikten sonra Io’nun şimdiye kadarki en yakın görüntülerinden bazılarını gönderdi. Ajansın derin uzay sondası, bir ay kadar önce benzer bir geçişin ardından Io'nun sadece 930 mil (1.500 kilometre) yakınına geldi. Gezegen bilimciler, merakla beklenen bu uçuşların gizemli, lav püskürten uyduyla ilgili temel soruları yanıtlayacağını umuyor.

Görev operatörleri, ilk görüntülerin gelmesinin ardından, "İkiz uçuşlar Io'nun volkanik motorunun nasıl çalıştığına ve Io'nun kayalık, dağlık yüzey arazisinin altında küresel bir magma okyanusunun var olup olmadığına dair yeni bilgiler sağlamak üzere tasarlandı" diye yazdı.

Io, birçoğu aktif olan ve Juno'nun Ay'ın yüzeyinde ısılarını tespit edebileceği kadar sıcak olan yüzlerce volkan içeriyor. Öne çıkan höyük benzeri volkanlardan bazıları, lavların yakın zamanda akmış olabileceği daha koyu alanlar gibi aşağıdaki görüntülerde kolayca görülebiliyor.

jüpiter

20 YIL ARADAN SONRA ÇEKİLEN EN NET GÖRÜNTÜLER

Bu etkileyici görüntüler, bazıları NASA veya ilgili uzay araştırma programları için çalışan hem profesyonel hem de amatör görüntü işlemcileri tarafından işlendi. Bunlar Io'nun 20 yılı aşkın bir süredir çekilen en yakın görüntüleri olarak kayıtlara geçti.

Io, Jüpiter de dahil olmak üzere yakındaki nesneler arasında durmaksızın bir çekişmeye kilitlendiği için patlayan volkanlarla kaplı. NASA'dan yapılan açıklamada, "Güneş sistemindeki en büyük gezegen sürekli olarak onu yerçekimsel olarak çekmekle kalmıyor, aynı zamanda Io'nun Galilean kardeşleri Europa ve güneş sistemindeki en büyük ay olan Ganymede de onu çekiyor. Sonuç olarak Io sürekli olarak geriliyor ve sıkışıyor, bu da birçok yanardağından püsküren lavların oluşumuyla bağlantılı eylemler” denildi.

Geçtiğimiz aylarda Juno aracı, Prometheus yanardağı üzerinde gözlemlediği puslu bir duman da dahil olmak üzere Io'da açık faaliyet belirtileri tespit etti. NASA'nın Galileo görevi de 2000 yılında bu lav tarlalarının üzerinde bir duman yakalamıştı.