Bist 100
10.643,58 3%
DOLAR
32,21 -0,22%
EURO
35,12 -0,22%
ALTIN
2.492,01 1,55%

Japonya’nın Ay’a gönderdiği uzay aracının neden sorun yaşadığı ortaya çıktı!

Japonya’nın SLIM iniş aracının Ay yüzeyindeki ilk fotoğrafı neden sorun yaşadığını ortaya koyuyor. Buna göre, SLIM, burnunu üzerine iniş yaptığı ve bu nedenle belki de hiç çalışamayacak. İşte merak edilenler...

Yayın Tarihi: 26.01.2024 13:43
Güncelleme Tarihi: 26.01.2024 13:43

Japonya’nın Ay’a gönderdiği uzay aracının neden sorun yaşadığı ortaya çıktı!

Ocak ayının başlarında Japonya'nın merakla beklenen Ay görevi Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) (Ay'ı Araştırmak için Akıllı Araç), Ay yüzeyine tam isabetle başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Ancak inişten kısa bir süre sonra JAXA, güneş panellerinin Güneş'ten uzağa, batıya dönük olmasıyla ilgili bir sorunu gerekçe göstererek SLIM iniş aracını kapattı. Japon bilim insanları artık, ne olduğunu tam olarak biliyor.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı’nın (JAXA) yaptığı açıklamaya ve iniş aracının yeni yayınlanan bir fotoğrafına göre araç, ana iticileri uzaya doğru bakacak şekilde burnunun üzerine inmiş gibi görünüyor. Bu durum, Ay aracının Güneş’e doğru doğuya dönük olması gerekirken batıya dönük olan güneş panellerine neden güç sağlayamadığını açıklıyor.

Bu durumun uzay aracını Ay yüzeyinde güçsüz bir yaşama mahkum edebilecek bir sorun olduğu belirtiliyor. Bu gelişmeyi ortaya çıkaran fotoğraf, inişinin ardından SLIM iniş aracından fırlatılan küçük bir robot tarafından çekildi. LEV-2 ya da SORA-Q olarak adlandırılan robot, SLIM ile Ay'a giden iki küçük gezginden biri.

ay

1 ŞUBAT’TA GÜNEŞ IŞIĞI ALMASI BEKLENİYOR

SLIM iniş aracının görüntüsü şimdiye kadar çekilmiş en iyi görüntü olmasa da, bir Japon robotu tarafından Ay yüzeyinde çekilen ilk görüntü olması nedeniyle Japonya'nın uzay ajansı için oldukça önemli olarak görülüyor. Burnunun üzerine inmiş olmasına rağmen, SLIM iniş aracının Ay'a inişi hâlâ başarılı olarak kabul ediliyor. Zira iniş aracı patlamadı ve hedeflenen yere inmeyi başardı.

Öte yandan, SLIM’in burnunun üzerine tam olarak nasıl indiği ise henüz belli değil. Beklenmedik bir şekilde iniş yapmış ve sonra düşmüş olabilir ya da iniş süreci, JAXA'nın düşündüğü kadar sorunsuz geçmemiş olabilir. Her iki durumda da uzay ajansı SLIM'in 1 Şubat'ta o bölgede batmadan önce biraz güneş ışığı alacağını umuyor. Ancak bundan sonra Ay aracını yeniden canlandırma umudu büyük olasılıkla kaybolacak.