Japonya Başbakanı İşiba'nın Kararı
Japonya'nın yeni başbakanı İşiba Şigeru, yaklaşan erken seçimler öncesinde 27 Ekim'de yapılacak olan genel seçim için Temsilciler Meclisi'ni feshetme kararı aldı. Geçen hafta yeni kabinesiyle göreve başlayan İşiba, bu seçimdeki ilk siyasi sınavını vermeye hazırlanıyor.
Feshin Nedeni ve Süreç
Devlet televizyonu NHK, İşiba'nın kabinesinin Meclisi feshetme kararını aldığını bildirdi. İşiba, konuyla ilgili olarak, "Japonya'yı ve halkını korumak için hükümeti yönetmeyi sürdürmemiz kritik öneme sahip. Kamuoyundan doğrudan bir yargı almak amacıyla Meclisi feshetmeye karar verdim" dedi.
Fesih kararı, Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nukaga Fukuşiro tarafından Genel Kurulda milletvekillerine duyuruldu. Milletvekilleri ise geleneksel olarak "banzai (hurra)" diye bağırarak, kazanmış oldukları koltukları kaybettiklerini ifade ettiler.
Kampanya Süreci ve Eleştiriler
Karar doğrultusunda, erken genel seçimin kampanya süreci 15 Ekim'de başlayacak. İktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP), önceki Başbakan Kişida Fumio'nun istifası sonrası yönetimi devralan İşiba liderliğinde seçime gidecek. İşiba'nın temsilci seçimine yönelik kararı, ana muhalefet partisi Anayasal Demokratik Parti'nin (CDP) lideri eski Başbakan Noda Yoşihiko tarafından eleştirildi. Noda, LDP içindeki siyasi bağış fonu skandalının etkilerinin hâlâ hissedildiğini belirterek, İşiba'nın bu kararı almasının ardında seçmenlerin dikkatinden bu meseleyi uzaklaştırmak olduğunu savundu.
Geçmiş Seçimler ve Gelecek Beklentileri
Japonya'da en son genel seçim 31 Ekim 2021'de yapılmıştı. Bu seçimde iktidardaki LDP, 261 sandalye elde etmiş ve toplamda 465 koltuklu Mecliste çoğunluğu sağlamıştı. Normal şartlarda Temsilciler Meclisi milletvekillerinin görev süresi Ekim 2025'te sona erecekti.