İzmir itfaiyesinde baba ve oğul aynı üniformada görev yapıyor
İzmir İtfaiyesi bünyesinde 33 yıldır görev yapan Haki Arduç ile oğlu Erdal Arduç, aynı teşkilatta, aynı üniforma içinde görev yaparak meslek sevgisinin kuşaklar arasında nasıl aktarıldığını gösteriyor. Bu ilişki, Babalar Günü'nde fedakârlık, dayanışma ve meslek tutkusunun somut bir örneğine dönüştü.
Mesleğin mirası: baba etkisi
Erdal Arduç için itfaiyecilik bir tercihten öte çocukluktan gelen bir etkidir. Babasının görev anılarını dinleyerek büyüyen Erdal, 2012'de girdiği sınavları geçerek itfaiye eri oldu. Bugün Merkez Yenişehir İtfaiye Grubu'nda itfaiye çavuşu ve amir yardımcısı olarak görev yapan Erdal, evli ve Toprak adında 10 yaşında bir oğlu bulunuyor.
Erdal, babasının görevine sarılışını ve disiplini örnek alarak mesleğini sürdürdüğünü belirtiyor: "Babam görevine ömrünü adamış bir insan. İşini büyük bir sevgi ve özveriyle yapıyor. En büyük motivasyonum da en az onun kadar başarılı bir itfaiyeci olabilmek."
Profesyonellik ve aile bağı
Baba-oğul aynı üniformayı taşırken görev sırasında profesyonelliği ön planda tutuyor. Erdal, "Baba-oğul olsak da görev sırasında tamamen profesyoneliz. Yangınlarda, kurtarma operasyonlarında ve afetlerde birbirimize destek oluyoruz" diyor. Haki ise oğluyla aynı safta mücadele etmenin kendisi için tarif edilemez bir duygu olduğunu ifade ediyor: "Oğlumla birlikte görev yapmak gurur verici."
Mesleğin zorlukları ve baba endişesi
Her iki itfaiyeci de mesleğin risklerini kabul ediyor. Haki, görev sırasında profesyonel davranmasına karşın bir baba olarak zaman zaman endişe duyduğunu anlatıyor: "Kendi canımdan birini ateşin içine göndermek kolay değil. Ama yaptığı işten dolayı onunla gurur duyuyorum." Erdal ise işi seçerken riskleri bildiğini, buna rağmen mesleğini sevdiğini söylüyor ve çocuğunun da ileride bu mesleği seçmesi halinde gurur duyacağını ekliyor.
Halka yangın uyarısı
Son yıllarda yangın sayısı ve şiddetindeki artışa dikkat çeken baba-oğul, yurttaşlara yangına yol açabilecek davranışlardan kaçınma çağrısı yapıyor. Erdal, özellikle orman yangınlarına neden olabilecek sigara izmaritleri ve atıkların doğaya atılmaması gerektiğini vurguluyor. Her iki itfaiyeci de toplumun küçük önlemlerinin büyük yangınların önlenmesinde etkili olacağını belirtiyor.
Unutulmayan kurtarma
Haki Arduç, meslek hayatında aklından çıkmayan bir müdahaleyi de aktarıyor: bir araç yangınında çocukların içeride kaldığı bilgisini alıp müdahale ederek çocukları kurtarmaları, onun unutamadığı olaylardan biri. Bu tür vakalar, itfaiyecilerin müdahale motivasyonunu ve toplum için üstlendikleri sorumluluğu ortaya koyuyor.
Babalar Günü vesilesiyle Haki, teşkilatta çalışmaktan duyduğu onuru dile getirerek tüm babaların Babalar Günü'nü kutluyor ve evlatlarla sağlıklı, huzurlu bir ömür dileğinde bulunuyor.
HAKİ ARDUÇ VE ERDAL ARDUÇ