İzmir'de 11 Kasım'da geniş kapsamlı ağaçlandırma
11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında İzmir genelinde düzenlenen etkinliklerle 21 farklı noktada toplam 770 dekar alana 115 bin fidan dikildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Yeşil Vatan Seferberliği" kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda, etkinlik esnasında başlayan sağanak yağmurun fidanlara can suyu olduğu bildirildi.
Etkinlik ve katılımcılar
Menderes ilçesi Kısıkköy'de düzenlenen törene İzmir Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, AK Parti İzmir Milletvekilleri Ceyda Bölünmez Çankırı ve Mahmut Atilla Kaya, İzmir Vali Yardımcısı Nusret Şahin ile çok sayıda vatandaş katıldı. Tören sırasında başlayan yağmurun ağaçlandırma çalışmalarına olumlu katkı sağladığı belirtildi.
Yangın hasarı ve yeniden ağaçlandırma
Rapora göre, 2025 yılı içinde İzmir'de çıkan 148 orman yangınında 10 bin 639 hektar alan zarar gördü. İzmir Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, Milli Ağaçlandırma Günü'nün 2019'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararıyla ilan edildiğini hatırlatarak, "O günden bu yana milyonlarca fidanı toprakla buluşturduk. 2019'da 'Geleceğe Nefes' temasıyla başlayan ağaçlandırma seferberliği artarak devam ediyor. Bu yıl Buca Zafer Mahallesi’nde 3 Temmuz 2025’te çıkan yangında 1400 hektar alan etkilenmişti. Bugün o alanları yeniden yeşertiyoruz. Yağmurun bereketiyle diktiğimiz fidanlar geleceğe nefes olacak" ifadelerini kullandı.
Yerel yetkililerin değerlendirmeleri
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, "Bugün yüzbinlerce fidanı toprakla buluşturuyoruz. Çocukluğumun geçtiği bu bölgede çıkan yangın yüreğimizi yakmıştı. Şimdi hep birlikte İzmir’i tekrar ağaçlandırıyor, küresel iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlıyoruz" dedi. Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise, "Bu yaz İzmir’de sıcaklık, rüzgar ve düşük nem nedeniyle çok sayıda yangın yaşadık. Seferihisar, Aliağa, Çeşme gibi ilçelerde de aynı seferberlik sürüyor. Her doğan çocuk için bir fidan dikilmesi kampanyasıyla Türkiye, milli ağaçlandırma seferberliğinde çok iyi bir noktaya geldi" şeklinde konuştu.
Ormanların önemi
İzmir Vali Yardımcısı Nusret Şahin ise, "Son nefesinde bile fidan dikmeyi öğütleyen bir inancın mensuplarıyız. Ormanlar sadece düşmandan değil, her şeyden korur; sağlığımızı, iklimimizi, sularımızı, çevremizi korur. En kıymetli iki varlığımız ormanlarımız ve çocuklarımız" değerlendirmesinde bulundu.
İzmir genelindeki etkinliklerde dikilen fidanlarla birlikte vatandaşlar, kentte yangınlardan etkilenen alanların yeniden yeşillendirilmesine katkı sağladı ve uzun vadede yeni orman alanlarının oluşmasına destek verdi.
11 KASIM MİLLİ AĞAÇLANDIRMA GÜNÜ KAPSAMINDA İZMİR’DE 21 FARKLI NOKTADA 770 DEKAR ALANDA 115 BİN FİDAN TOPRAKLA BULUŞTURULDU. ETKİNLİK ESNASINDA BAŞLAYAN SAĞANAK YAĞMUR, FİDANLARA CAN SUYU OLDU.