İstanbul Valisi Davut Gül, 2025'in İlk 8 Ayına İlişkin Emniyet Verilerini Açıkladı
İstanbul Valisi Davut Gül, Eyüpsultan'daki İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) toplantısında yılın ilk 8 ayına ilişkin güncel emniyet verilerini paylaştı. Toplantıda suç oranları, operasyonlar, uyuşturucuyla mücadele, trafik düzenlemeleri, karavan uygulamaları ve orman yangınlarına ilişkin alınan tedbirler değerlendirildi.
Genel değerlendirme
Vali Gül, geçen yılın aynı dönemine göre kişilere karşı işlenen bazı suçlarda düşüş ve aydınlatma oranlarında artış görüldüğünü belirtti. Özellikle kapkaç, otodan hırsızlık, yankesicilik ve motosiklet hırsızlığı suçlarında yaklaşık %50 civarında düşüşler yaşandığını aktardı. Çeşitli suçlardan aranan şahısların yakalanma oranlarının da yükseldiği kaydedildi.
Suç, operasyon ve ele geçirilen mallar
Vali Gül'ün verdiği bilgiye göre operasyonlar artarken mal varlığına ilişkin el konulan tutarlar ve yakalanan şüpheli sayılarında önemli artışlar oldu. Buna göre; ele geçirilen ruhsatsız silah sayısı 11.730 ile geçen yıla göre %29 arttı, tutuklama sayısı 1.890 ile %145 artış gösterdi. Suç çetelerine karşı operasyon sayısı %18 artarken yakalanan şüpheli sayısı 1.237 oldu. Ayrıca 42 milyar 470 milyon lira değerinde mal varlığına el konuldu.
Vali Gül, operasyonlar kapsamında özellikle halk sağlığını doğrudan tehdit eden ürünlere yönelik işlemlere dikkat çekti: "308 bin litre sahte ve kaçak alkole el konuldu. Elektronik eşyadan tütüne, tarihi eserden akaryakıta ele geçirilen kaçak ürünlerle 1,5 milyar liradan fazla vergi kaybı önlendi." Bu faaliyetlerin suç ve terör örgütlerinin finansmanını engelleme açısından da önem taşıdığını vurguladı.
Uyuşturucuyla mücadele
Uyuşturucuya karşı yürütülen operasyonlar geçen yılın aynı dönemine göre %17 artırıldı. Bu kapsamda ele geçirilen uyuşturucu hap miktarı %124 artarken, yakalanan kenevir miktarı 3,5 katına çıktı. Talep yönlü mücadele kapsamında yürütülen "En İyi Narkotik Polisi: Anne" projesiyle bilinçlendirilen anne sayısının geçen yıla göre 2 katını aştığı belirtildi.
Trafik, motosiklet ve motorlu bisiklet düzenlemeleri
Gelecek hafta başlayacak yeni eğitim-öğretim yılı öncesi trafikte yoğunluğun artacağına dikkat çeken Vali Gül, öğrencilerin ve vatandaşların güvenli ulaşımı için ek tedbirler alındığını söyledi. Motosiklet ve motorlu bisikletlerin kaldırım, yaya yolu ve meydanlara park edilmesine izin verilmemesi ve trafiğe kapalı alanlara girişlerinin kesinlikle engellenmesi kararları alındı. Vali Gül, sürücülerden kask takma, hız sınırlarına ve takip mesafelerine uyma çağrısında bulundu.
Karavan park düzenlemeleri
Karavan turizmi ve gezgin karavan kullanıcılarındaki artışla birlikte izinsiz parkların kamu düzenini etkilediği vurgulandı. Bu nedenle belediyelerden karavan park yeri olabilecek alanları tespit etmeleri istendi ve belirlenen resmi alanlar dışında karavan park edilmesine izin verilmeyeceği duyuruldu.
Orman yangınları ve ağaçlandırma
Yaz dönemi boyunca devam eden yangınlara ilişkin değerlendirmede Vali Gül, çıkan 71 orman yangınında 216 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünü kaydetti. İnsan kaynaklı olduğu tespit edilen yangın riskine karşı önlemler ve yasakların uygulandığını hatırlatan Gül, daha önce olduğu gibi zarar gören alanların 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü'nde ağaçlandırılacağını bildirdi.
Toplantı katılımcıları
Toplantıda Vali Gül'e, Vali Yardımcısı M. H. Nail Anlar, İl Jandarma Komutanı Korgeneral Yusuf Kenan Topcu, İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız ile Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tümamiral Serkan Tezel eşlik etti.