Bal üreticisinden uyarı: 'Kışın donmuyorsa bal sahte olabilir'
Düzce'de yeni yıl sağımı sonrası tüketicilere uyarı
Düzce'de yeni bal sağımlarının tamamlanmasının ardından konuşan üretici Yunus Emre Söğüt, coğrafi işaretli balların raflara çıkmasıyla birlikte tüketicilerin sahte bal konusunda dikkatli olması gerektiğini belirtti.
Söğüt, gerçek balın yapısına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Vatandaşlar üreticiden balı aldıktan sonra ürün sıvı halde oluyor. Akışkan olması gerekiyor. Belli bir süre sonra bal, polen tozları sebebiyle kristalize (donma) olur. Kristalize olmasının sebebi ise balın ham maddesi polendir."
Üretici, balın kış aylarında kendini koruma amacıyla kristalize olduğunu ve bu durumda "krema gibi ağızda erir" diyerek tadım özelliklerine işaret etti. Ayrıca, kristalize olmuş balın tekrar eski kıvamına dönmesi için 40-50 derece sıcak suya tutulabileceğini söyledi.
Söğüt son olarak, kristalize olmuş balın kalitesinin göstergesi olduğunu vurgulayıp "Bu şekilde donan bal her zaman kaliteli ve güzel baldır. İçerisinde glikoz veya şeker gibi maddeler yoktur. Tamamen doğal bir üründür. Bunların dışındaki tüm ballar ise sahte baldır." ifadelerini kullandı.
DÜZCE'DE YENİ BAL SAĞIMLARININ BAŞLAMASIYLA SAHTE BALA KARŞI UYARIDA BULUNAN ÜRETİCİ, GERÇEK BALIN POLENDEN DOLAYI MUTLAKA KRİSTALİZE (DONMA) OLACAĞINI BELİRTTİ.