İstanbul’un mirası Londra’da: iki imparatorluğun izleri sergide

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, V&A’deki 'Konstantinopolis’ten İstanbul’a' sergisini gezdi; 200’ün üzerinde eserle bin 600 yıllık başkent tarihi ziyaretçilere sunuluyor.

Yayın Tarihi: 05.11.2026 13:05
Güncelleme Tarihi: 05.11.2026 13:09

İstanbul’un mirası Londra’da: iki imparatorluğun izleri sergide

Sergi ziyareti ve Bakanın vurguları:

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Londra’daki Victoria and Albert Müzesi’nde düzenlenen "Konstantinopolis’ten İstanbul’a: Bir Şehir, İki İmparatorluk" sergisini ziyaret etti. Ersoy, ziyaretine ilişkin sosyal paylaşımında "İstanbul’un asırlara yayılan sanat ve kültür mirası Londra’da dünya ile buluşuyor" ifadelerini kullandı.

Bakanlık koordinasyonuyla hazırlanan sergide şehrin imparatorluk başkenti kimliği, sanat üretimi ve gündelik yaşamı, milattan sonra 330 yılından 1922’ye uzanan süre içinde ele alınıyor. Ersoy, sergide yer alan eserlerin sayısını ve önemini vurgulayarak, "Büyük Saray mozaiklerinin, keşfedilmelerinden bu yana ilk kez İstanbul dışında sergilenecek olması bu buluşmaya ayrı bir anlam katıyor. II. Selim’in kaftanından Fatih Sultan Mehmed’in portresine uzanan seçki, şehrimizin zengin mirasını uluslararası ziyaretçilerle buluşturuyor" dedi.

Serginin kapsamı:

Sergi, aralarında mozaikler, heykeller, ipekli dokumalar, tarihî kıyafetler, çiniler, mücevherler, silah ve zırhlar, el yazmaları ve resimlerin bulunduğu yaklaşık 200’ün üzerinde eser aracılığıyla İstanbul’un farklı dönemlerine ışık tutuyor. Ziyaretçiler, hem imparatorluk törenlerinin hem de sıradan kent yaşamının izlerini aynı sunumda görebiliyor.

Sergi düzeni ve bölümler:

Victoria and Albert Müzesi’ndeki sunum dört ana bölüm halinde yapılandırılmış: "Roma Döneminde Başlangıç", "Gök ve Yer", "Yeniden Doğan Başkent" ve "Şehirde Yaşam". Bu düzen; kentin mimarisi, din ve sanat ilişkisi, saray kültürü ile hamam, kahvehane, müzik ve giyim gibi gündelik unsurlar arasındaki bağları ortaya koyuyor.

Öne çıkan eserler ve uluslararası iş birliği:

Sergide dikkat çeken parçalar arasında Bizans döneminden Büyük Saray mozaikleri yer alıyor. 1935’teki arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan ve 6. yüzyıla tarihlendirilen bu mozaikler, keşfedilmelerinden bu yana ilk kez İstanbul dışında sergileniyor. Ayrıca Topkapı Sarayı koleksiyonundan II. Selim’e ait 16. yüzyıl kaftanı, Gentile Bellini’nin Fatih Sultan Mehmed portresi ve Osman Hamdi Bey’in Gezintide Kadınlar tablosu serginin öne çıkan öğeleri arasında bulunuyor.

Huo Family Foundation desteğiyle gerçekleştirilen proje, V&A koleksiyonlarının yanı sıra Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda kurumun ödünç eserleriyle zenginleştirildi. Türkiye’den katkı sağlayan kurumlar arasında Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Ayasofya Tarihi Müzesi Müdürlüğü, Harbiye Askerî Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi ve Yapı Kredi Koleksiyonu sayılabilir. Uluslararası katılımcılar arasında ise British Museum, British Library, National Gallery, Vatikan Müzeleri, Benaki Müzesi ve Venedik San Marco Hazinesi yer alıyor.

Sunumun önemi ve gelecek mesajı:

Bakan Ersoy, serginin hazırlanmasında emeği geçen kurumlara teşekkür ederek, "Ülkemizin kültürel zenginliğini dünyanın önde gelen sanat ve kültür merkezlerinde tanıtmaya, İstanbul’un eşsiz mirasını daha geniş kitlelere ulaştırmaya devam edeceğiz" şeklinde açıklama yaptı. Sergi, İstanbul’un bin 600 yılı aşkın başkent tarihini uluslararası bir sahnede derinlemesine tanıtmayı amaçlıyor.

Victoria and Albert Müzesi’nde açılan sergi, ziyaretçilere 7 Kasım 2026 ile 9 Mayıs 2027 tarihleri arasında ulaşılabilecek.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY, İNGİLTERE'NİN BAŞKENTİ LONDRA'DAKİ VİCTORİA AND ALBERT...

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY, İNGİLTERE'NİN BAŞKENTİ LONDRA'DAKİ VİCTORİA AND ALBERT MÜZESİ'NDE "KONSTANTİNOPOLİS'TEN İSTANBUL'A: BİR ŞEHİR, İKİ İMPARATORLUK" SERGİSİNİ ZİYARET ETTİ.

Yazar
EDİTÖR

Zeynep Kaya

Merhaba, ben Zeynep Kaya. 25 yaşındayım, İzmir'den çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem kategorisinde veri gazeteciliği yapıyorum. Rakamlar benim işim. Anketlerin, istatistiklerin dilini halkın anlayacağı şekilde haberleştiriyorum. Genelde sessiz ama çok dikkatli bir yapıya sahibim.