İstanbul’da gıda güvenliği masaya yatırıldı
İstanbul Valisi Davut Gül başkanlığında gerçekleştirilen Gıda Güvenliği Toplantısı'nda kent genelinde gıda güvenliğini artırmaya yönelik tedbirler ve denetim sonuçları değerlendirildi. Toplantıda, işletmeler için yeni zorunluluklar ve denetim usulleri ele alındı.
Toplantıya kimler katıldı?
İstanbul Valiliği Lale Salonu'nda düzenlenen toplantıya; Vali Yardımcıları Hasan Gözen, Cengiz Karabulut ve Dr. M. H. Nail Anlar, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Remzi Albayrak, Adli Tıp Kurumu Başkanı Dr. Hızır Aslıyürek, üniversite temsilcileri, ilçe belediye başkanları ve başkan vekilleri, il müdürleri, meslek odaları temsilcileri, gıda mühendisliği alanında uzman akademisyenler ve ilgili kurumların temsilcileri katıldı.
Vali Davut Gül'ün değerlendirmesi
Vali Davut Gül, toplantıda yaptığı konuşmada son dönemde yaşanan gıda zehirlenmesi vakalarına atıfta bulunarak, '4 vatandaşımız ne yazık ki hayatını kaybetti. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bir daha olmaması için bugün bu heyet toplandı' ifadelerini kullandı.
Gül, 2025 yılında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 10 ay içinde yapılan denetimlere işaret ederek, personel ve işletme sahiplerinin eğitiminin, vatandaşların duyarlılığının önemine vurgu yaptı ve 'sadece güvenlik derken asayiş alanını kastetmiyoruz. Sağlık ve gıda güvenliği de bu alana dahil' diyerek sıfır tolerans politikasının süreceğini belirtti.
Ayrıca Vali Gül, vatandaşların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da vurguladığı şekilde işletmelerdeki karekod uygulaması aracılığıyla ilgili işletmenin en son ne zaman denetlendiğine ulaşabileceğini ifade etti.
Alınan kararlar
Toplantıda kabul edilen ve uygulanacak başlıca tedbirler şunlardır:
İşletmelerde 24 saat kesintisiz ses ve görüntü kaydı yapılması ve tüm kayıtların 30 gün süreyle muhafaza edilmesi zorunluluğu getirildi.
Sokak satıcıları ve sabit işletmelerde denetimler artırılacak; satılan numunelerin 72 saat korunması şartı titizlikle uygulanacak.
Gıda üretimi ve satışı yapan işletmelerde soğuk zincir aksaklıklarına yerel yönetim ve denetim ekipleri tarafından müsamaha gösterilmeyecek.
İl genelinde gıda denetim komisyonları kurularak 24 saat usulüne göre gıda denetimleri gerçekleştirilecek; işletme sahipleri ve çalışanlar gıda güvenliği ve hijyen eğitimlerine tabi tutulacak.
Standartlara uymayan işletmelere idari yaptırım uygulanacak; ilaçlama hizmeti veren firmalar denetlenecek ve standartlara uymayanlar hakkında idari ve adli işlem başlatılacak.
Denetimler sırasında bozuk ya da son kullanma tarihi geçmiş ürün satışı tespit edilen işletmeler hakkında idari işlem yanı sıra savcılıklara suç duyurusunda bulunulacaktır.
Denetim ve yaptırım verileri
Toplantıda paylaşılan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, 2025 yılında İstanbul’da 135.778 gıda işletmesine karşılık 196.504 denetim gerçekleştirildi. Bu denetimler sonucunda:
8.199 işletmeye ceza uygulandı, 506 milyon 457 bin 754 TL idari para cezası verildi, 79 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu, 237 işletme faaliyetten men edildi ve 6.745 numune alındı.
Toplantı kararları, uygulamaya konulacak denetimlerin kapsamını genişleterek halk sağlığının korunmasına yönelik adımların artırılacağını gösteriyor.
İSTANBUL’DA GIDA GÜVENLİĞİNE YÖNELİK TOPLANTI YAPILDI. İSTANBUL VALİLİĞİ LALE SALONU’NDA GERÇEKLEŞTİRİLEN TOPLANTIYA; VALİ YARDIMCILARI HASAN GÖZEN, CENGİZ KARABULUT VE DR. M. H. NAİL ANLAR, İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ (İBB) GENEL SEKRETER YARDIMCISI VEKİLİ REMZİ ALBAYRAK, ADLİ TIP KURUMU BAŞKANI DR. HIZIR ASLIYÜREK, ÜNİVERSİTE TEMSİLCİLERİ, İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARI İLE BAŞKAN VEKİLLERİ, İL MÜDÜRLERİ, MESLEK ODALARI TEMSİLCİLERİ, GIDA MÜHENDİSLİĞİ ALANINDA UZMAN AKADEMİSYENLER VE İLGİLİ KURUMLARIN TEMSİLCİLERİNİ KATILDI.