İstanbul ile Muş arasında 5G destekli uzaktan robotik böbrek taşı ameliyatı başarıyla tamamlandı

İstanbul Üniversitesi ve Muş Devlet Hastanesi iş birliğiyle Turkcell 5G altyapısı kullanılarak yerli "İbn-i Sina" robotuyla gerçekleştirilen uzaktan böbrek taşı ameliyatı başarılı geçti.

Yayın Tarihi: 21.05.2026 15:51
Güncelleme Tarihi: 21.05.2026 16:28

İstanbul ile Muş arasında 5G destekli uzaktan robotik böbrek taşı ameliyatı başarıyla tamamlandı

İstanbul ile Muş arasında 5G destekli uzaktan robotik böbrek taşı ameliyatı

Operasyonun kapsamı ve teknolojik altyapı

Türkiye’de sağlık teknolojileri alanında ilk defa, İstanbul ile Muş arasında 5G teknolojisi kullanılarak uzaktan gerçekleştirilen robotik böbrek taşı ameliyatı başarıyla tamamlandı. Operasyon, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı ile Muş Devlet Hastanesi koordinasyonunda yürütüldü.

Yaklaşık 1300 kilometrelik mesafeye rağmen, operasyon Turkcell’in sağladığı 5G altyapısı üzerinden gerçek zamanlı olarak yapıldı. Ameliyatta, yerli teknoloji firması ELMED tarafından geliştirilen "İbn-i Sina" isimli robotik cerrahi sistemi kullanıldı ve işlem Türkiye’de 5G destekli robotik tele-cerrahi yöntemiyle böbrek taşı ameliyatı yapan ilk uygulama olarak kayda geçti.

Uzman değerlendirmeleri ve hasta durumu

Prof. Dr. Tzevat Tefik (İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı) operasyon sonrası Muş Devlet Hastanesi’ne gelerek hastayı ziyaret etti. Prof. Dr. Tefik, "Dün Emrullah Bey’e böbrek taşı nedeniyle uzaktan robotik tele-cerrahi işlemi gerçekleştirmiştik. İşlem başarılı geçmişti. Bugün de Muş Devlet Hastanesi’nde hastamızı ziyaret ettik. Dün geceyi rahat geçirmiş, ağrıları azalmış. Kontrollerinde herhangi bir sorun görülmedi. Bugün çok mutluyuz. İstanbul ile Muş arasında yaklaşık 1300 kilometrelik bir mesafe olmasına rağmen Turkcell’in 5G altyapısı sayesinde işlemleri gecikme yaşamadan gerçekleştirebildik. Robotik komutlar, video ve ses aktarımında hiçbir teknik sorun yaşanmadı. Bu çalışma Türkiye’de tele-cerrahi alanında bir ilk oldu. Dünyada da böbrek taşı alanındaki ilk robotik tele-cerrahi uygulamalarından birini gerçekleştirmiş olduk" dedi.

Op. Dr. Rıfat Burak Ergül (Muş Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı), hastanın durumuna ilişkin, "Bugün yaptığımız kan değerlendirmelerinde herhangi bir enfeksiyon bulgusuna rastlamadık. Görüntülemelerde yerleştirilen stentin yerinde olduğunu gördük. Yaklaşık iki hafta sonra stenti almayı planlıyoruz. Hastamız daha sonra günlük yaşamına dönebilecek" ifadelerini kullandı.

Uzm. Dr. Yalçın Güzelel (Muş Devlet Hastanesi Başhekimi) ise operasyonun milli teknoloji ve sağlık altyapısı açısından önemine dikkat çekerek, "Türkiye’nin 5G altyapısının kesintisiz şekilde çalıştığını ve çok düşük gecikmeyle başarılı bir operasyon gerçekleştirildiğini gördük. Cumhurbaşkanlığımızın öncülüğünde yürütülen milli teknoloji hamlesinin sağlık alanındaki somut örneklerinden birine tanıklık ettik. Yerli üretim robotik cerrahi sistemiyle gerçekleştirilen bu operasyon öncü bir adım oldu" değerlendirmesinde bulundu.

Hastanın deneyimi

Ameliyatı olan Emrullah Sülün, süreçle ilgili olarak, "Yaklaşık iki üç haftadır böbreğimde şiddetli ağrı vardı. Hastaneye başvurduktan sonra taş olduğu tespit edildi. Bana uzaktan teknolojiyle Türkiye’de bir ilk olacak operasyonun yapılacağı anlatıldı. Doktorlarıma güvendim ve ameliyat gerçekleştirildi. Şu an gayet iyiyim. Böyle ileri bir teknolojinin sağlık alanında kullanılması ve bunun bir parçası olmak bana gurur verdi" şeklinde konuştu.

Operasyon, Türkiye’de tele-cerrahi uygulamalarının klinik sahadaki uygulanabilirliğine dair önemli bir örnek oluşturdu. Yerli robotik sistemlerin ve 5G iletişim altyapısının eş zamanlı kullanımı, uzak merkezler arasındaki cerrahi iş birliğinin önünü açabilir ve erişilebilir sağlık hizmetleri açısından yeni imkânlar sunabilir.

HASTA EMRULLAH SÜLÜN'ÜN UZAKTAN ROBOTİK BÖBREK TAŞI AMELİYATI BAŞARIYLA TAMAMLANDI

HASTA EMRULLAH SÜLÜN'ÜN UZAKTAN ROBOTİK BÖBREK TAŞI AMELİYATI BAŞARIYLA TAMAMLANDI

HASTA EMRULLAH SÜLÜN'ÜN UZAKTAN ROBOTİK BÖBREK TAŞI AMELİYATI BAŞARIYLA TAMAMLANDI

Yazar
EDİTÖR

Ayşe Yıldız

Ben Ayşe Yıldız, 29 yaşındayım. aksiyon.com.tr'nin başkent muhabiriyim. Tahmin edeceğiniz gibi Ankara'da yaşıyorum. Bürokrasi ve diplomasi trafiğini takip ediyorum. Bağlantılarım güçlüdür, resmi dili iyi bilirim ve kulis bilgilerini ilk ben alırım.