İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, orduya Gazze'de muhtemel her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olma talimatı verdi. Bu açıklama, Hamas'ın 15 Şubat'ta gerçekleştirilmesi beklenen 6'ncı tur esir takasını ikinci bir emre kadar askıya aldığını duyurmasının ardından geldi.
Katz, Hamas'ın İsrailli esirleri serbest bırakmayı durdurduğunu açıklamasının, ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşmasının tamamen ihlali olduğunu savundu. Bu bağlamda, İsrail ordusuna en üst düzeyde hazır olmaları talimatını verdi.
Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, 15 Şubat’ta yapılması planlanan esir takasının, İsrail’in ateşkes anlaşmasındaki taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle askıya alındığını belirtmişti.