İsrail Ordusu Lübnan'ın Güneyine Hava Saldırıları Düzenledi
İsrail ordusu bir kez daha ateşkesi ihlal ederek Lübnan'ın güneyine bir dizi hava saldırısı düzenledi. Lübnan basınına yansıyan haberlerde, saldırıların hedefi olarak el-Musaylih beldesinin gösterildiği belirtildi.
Olayın Detayları
Haberlerde, İsrail ordusunun bölgeyi 10'dan fazla kez hedef aldığı ve saldırılar sonucu bölgede şiddetli patlamaların meydana geldiği ifade edildi. Bölgede bulunan endüstriyel tesislerde büyük yıkım oluştuğu, ayrıca hedef alınan alanda buldozerlerin bulunduğuna dikkat çekildi. Bu gelişmeler nedeniyle Musaylih-Neccariye kara yolunun kapandığı kaydedildi.
İsrail'in Açıklaması
İsrail ordusundan yapılan açıklamada saldırıların, Lübnan'ın güneyinde Hizbullah'ın altyapısını hedef aldığı iddia edildi. Açıklamada, Hizbullah'ın altyapısını yeniden inşa etmek için kullandığı öne sürülen araçların hedef alındığı belirtildi. Ayrıca, Hizbullah'ın bölgedeki varlığı ve faaliyetlerinin ateşkesi ihlal ettiği savunuldu.
Ateşkes İhlalleri ve Kayıplar
Haberde, İsrail'in Lübnan ile 27 Kasım 2024'te yaptığı ateşkes anlaşmasını neredeyse günlük düzenlediği saldırılarla ihlal ettiği ifade edildi. Resmi verilere göre, İsrail anlaşmayı 4 bin 500'den fazla kez ihlal ederken, bu saldırılarda en az 283 kişi öldü, 630 kişi yaralandı.
Çatışma Süreci
Hizbullah ile İsrail arasında Ekim 2023'te başlayan kontrollü çatışmaların 2024'te şiddetlendiği ve İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 4 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 17 bin kişinin de yaralandığı kaydedildi.
Sahadaki Durum
Ayrıca, Lübnan'a yönelik kara saldırıları sırasında sınır hattındaki beldelere giren İsrail ordusunun, ateşkes anlaşmasındaki geri çekilme maddesine rağmen bölgede 5 noktada işgalini sürdürdüğü bildirildi.
İsrail ordusu bir kez daha ateşkesi ihlal ederek Lübnan’ın güneyindeki el-Musaylih beldesine saldırdı. Ordunun 10’dan fazla kez hedef aldığı bölgede şiddetli patlamalar yaşandı, endüstriyel tesislerde büyük yıkım oluştu. Hedef alınan bölgede buldozerler de yanarak kullanılamaz hale geldi.