İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin kuzeyindeki Beyt Hanun ile güneydeki Han Yunus'taki Huza, Absan Kebira ve Absan Cedide mahallelerinden zorla göç etmeleri konusunda tehditlerini yineledi.
İsrail ordusuna ait uçaklar, bu bölgelere broşürler atarak Filistinlilerin derhal bölgeyi boşaltmaları uyarısında bulundu. Broşürlerde, “Hamas’ın hedef alınacağı” iddiasıyla şiddetli bir saldırının başlayacağı belirtildi.
Ordu, Filistinlileri zorla göç etmelerini istediği bölgeleri gösteren kırmızı alanlarla işaretlenmiş haritaları da yayımladı. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, daha önce sosyal medya üzerinden Gazze’nin bloklara ayrıldığı haritayı paylaşmıştı.
İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun, güneyindeki Huza ve Han Yunus’taki Absan mahallelerine “şiddetli saldırılar düzenleyeceğini” açıklayarak Filistinlilerin göç etmelerini talep etti. Güneydeki vatandaşlara Han Yunus’a, kuzeydekilere de Gazze’nin batısında “güvenli bölge” olarak tanımlanan alanlara göç etmeleri uyarısı yapıldı. Ordu, “bu bölgelerde kalmanın hayatlarını tehlikeye atacağı” tehdidinde bulundu.
7 Ekim 2023’te başlayan ve 19 Ocak 2025’te sağlanan ateşkese kadar devam eden saldırılar boyunca, Filistinlilere Gazze içinde zorunlu göç etmeleri talimatları içeren haritalar yayınlandı. Birleşmiş Milletler’in (BM) verilerine göre, İsrail ordusunun saldırıları nedeniyle Gazze’de yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin %90’ı en az bir kez yerinden edilmiş durumda.
Kadınlar, çocuklar ve yaşlıların az sayıda eşya ile 360 kilometrelik kuşatma ve işgal altındaki Gazze Şeridi’nde bir yerden başka bir yere göç etmek zorunda kalmaları, 21. yüzyılın ilk çeyreğindeki insan manzaralarının acı birer örneği olarak tarihe geçti. Ayrıca, İsrail ordusu “güvenli bölge” olarak tanımladığı alanlara da saldırılardan çekinmemiştir.
İsrail’in 15 ay süren saldırıları boyunca, “Gazze’de güvenli yer yok” ifadesi BM yetkilileri tarafından sık sık dile getirilmiştir. Ateşkesin ardından İsrail ordusu, 18 Mart’ta Gazze Şeridi’ne yeniden şiddetli saldırılar başlatmıştır.