İsrail ordusu Batı Şeria'da Filistinlilere ait 2 evi havaya uçurdu
Filistin haber ajansı WAFA ve verilen raporlara göre, İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde bir dizi baskın düzenleyerek en az iki evi havaya uçurdu ve Cenin'de bir çocuğun yaralanmasına yol açtı.
Kefr Abuş (Tulkerim güneyi)
İsrail ordusu çok sayıda askeri araçla Tulkerim kenti güneyindeki Kefr Abuş köyüne baskın düzenledi. Köy merkezinde bulunan ve İsrail hapishanelerinde tutulan Abdullah ve Abdurrahman Zafir'in ailesine ait üç katlı evi kuşatan askerler, içeridekileri zorla tahliye etti. Askerlerin, evin üçüncü katındaki dairenin içine patlayıcı yerleştirerek evi havaya uçurduğu bildirildi.
Abdullah Zafir (24) Haziran 2024'te, kardeşi Abdurrahman (23) ise Eylül 2024'te gözaltına alındı; her iki kardeş de gözaltılarından bu yana yargılanma olmadan Megiddo Hapishanesi'nde tutuluyor.
Tubas
İşgal altındaki Batı Şeria'nın Tubas kentinde de İsrail askerleri bir Filistinlinin evini havaya uçurdu. Ordunun Tubas'a düzenlediği baskında, daha önce öldürdüğü belirtilen Muhammed Derağime'nin ailesinin kaldığı eve zorla girilip patlayıcılar yerleştirildi ve ev yıkıldı.
Cenin (el-Merah Mahallesi)
Cenin'in el-Merah Mahallesi'ne düzenlenen baskında da bir ev hedef alındı. Askerlerin evi kuşattığı, içeridekilere teslim olmaları çağrısında bulunurken ateş açtığı bildirildi. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamaya göre, baskında sırtından yaralanan 14 yaşındaki Filistinli çocuk hastaneye götürüldü.
Ayrıca, İsrail askerlerinin Cenin'in çeşitli mahallelerine konuşlanması nedeniyle Cenin Eğitim Müdürlüğü öğrencilerin güvenliği gerekçesiyle eğitime bir gün ara verildiğini açıkladı.
Genel değerlendirme
İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşandığı belirtiliyor. Bu gelişmeler, bölgede artan operasyonların ve sivil yaşam üzerindeki etkilerin yeni örneklerini oluşturuyor.