İsrail’in Gazze’ye son saldırılarında en az 35 sivil hayatını kaybetti
Sağlık kaynakları ve görgü tanıkları, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin farklı kesimlerine sabah saatlerinden bu yana düzenlediği saldırılarda en az 35 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Saldırılar, kentin kuzey, orta ve güney bölgelerinde eş zamanlı olarak gerçekleşti.
Saldırıların biçimi ve hedeflerin dağılımı
Yetkililer ve görgü tanıkları, saldırılarda hem hava gücü hem de insansız ve bombalı kara araçlarının kullanıldığını belirtti. İsrail ordusunun Gazze ve Han Yunus’un mahallelerinde insansız araçlar patlattığı, hava saldırılarının ise özellikle doğu ve kuzey mahallelerine yöneldiği aktarıldı.
Gazze kenti: Nasr, Katibe, Zeytun ve Sabra’daki kayıplar
Gazze kentinin batısındaki Nasr Mahallesi’nde, Es-Suveydi bölgesine yönelik bombardımanda 10 kişi yaşamını yitirdi; ölenlerin cenazeleri Şifa Hastanesi’ne nakledildi. Aynı mahallede insansız araç patlamaları ve kuzey mahallelerine yönelik hava saldırıları da kaydedildi.
Batıda yerinden edilenlerin barındığı bir çadıra yapılan saldırıda Katibe bölgesinde 4 kişinin öldüğü bildirildi. Kentin doğusundaki Zeytun Mahallesi’ne yönelik saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda yaralı olduğu belirtildi. Zeytun ile Şucaiyye mahallelerinin doğu kesimleri hava saldırılarının hedefleri arasındaydı.
Sabra Mahallesi’ndeki bir eve yönelik bombardımanda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu, Magribi Caddesi üzerindeki ev saldırısında ise 1 kişinin yaşamını yitirdiği ve yaralananlar bulunduğu aktarıldı. Selasini Caddesi üzerinde bir arada bulunan sivillere yönelik saldırıda 2 Filistinli hayatını kaybetti. Gazze kentinde bildirilen ilave saldırılarda 4 Filistinlinin daha yaşamını yitirdiği kaydedildi.
Orta ve güney kesimler: Nusayrat, Han Yunus ve Refah
Orta kesimde, Nusayrat Mülteci Kampı çevresinde yerinden edilenlerin kaldığı çadırlara ve evlere yönelik saldırılarda bir kısmı çadırda olmak üzere birden fazla can kaybı ve yaralanma rapor edildi; bunlar arasında Muhayyem el-Cedid Caddesi’ndeki bir çadır saldırısında 1 kişinin öldüğü, kampın kuzeyindeki ev saldırısında 2 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.
Han Yunus merkezindeki El-Katibe bölgesinde, yerleşim alanlarına yönelik insansız bombalı araçlarla yıkım amaçlı saldırılar gerçekleştirildi. Refah kenti kuzeyindeki El-Şakuş bölgesinde yardım bekleyen 4 Filistinlinin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu öldüğü; bazı kişilerin de yaralandığı bildirildi.
İsrail birliklerinin hareketi ve altyapıya verilen zarar
Görgü tanıkları, İsrail askeri araçlarının Pazar günü Nasr Mahallesi’ne girerek Muzner Kavşağı’ndan yaklaşık 500 metre ilerlediğini, daha sonra ise araçların bölgeden sınırlı ölçüde geri çekilerek eski mevzilerine, Muzner Kavşağı çevresine döndüğünü aktardı. Bu ilerleme ve eş zamanlı hava saldırıları, bölgede evler ve altyapıda geniş çaplı hasara yol açtı; zarar gören kurumlar arasında El-Helou Hastanesi de sayıldı.
Yetkililer, yerinden edilmiş sivillerin barındığı çadırların hedef alınmasının sivil yapılar üzerindeki etkisini ve artan insani kayıpları ön plana çıkardığını belirtiyor. Sağlık kaynakları yaralı sayısının çok olduğu yönünde uyarıda bulundu.
Olaylar hakkında yetkili kurumların ve görgü tanıklarının verdiği bilgiler, saldırıların çok sayıda mahalleyi kapsadığını ve hem hava hem de kara unsurlarının kullanıldığına işaret ediyor. Resmi kaynaklardan gelecek ek bilgilerle bilanço ve ayrıntılar netleşmeye devam edecek.