İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, ABD'nin İran'daki nükleer santrallere yönelik saldırısının ardından, Orta Doğu'da barışın sadece diplomasi ve müzakerelerle sağlanabileceğini açıkladı. Albares, İspanya devlet televizyonu RTVE'ye verdiği demeçte, ABD'nin İran'a yönelik saldırısının ardından gerginliğin Orta Doğu'ya yayılmasını engellemek için diplomasi ve müzakerelerin önemine dikkat çekti.
Albares, "Orta Doğu'daki durumdan büyük endişe duyuyoruz ve tüm aktörleri gerginliği azaltmaya çağırıyoruz. Zaman, tüm taraflar için durumu kontrol altına alma ve gerilimi azaltma zamanıdır," dedi. Bakan, yarın Brüksel'de düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları toplantısında AB'nin "diplomasisini ve istikrar sağlayıcı gücünü" kullanmasını talep edeceğini ifade etti.
İstikrar ve normalleşmeye dönüş çağrısında bulunan Albares, ABD'nin İran'a yönelik saldırısının gerilimi daha da artırdığını söyledi. Orta Doğu'daki gelişmelerin ekonomi açısından belirsizlik ve istikrarsızlık riski taşıdığını belirten Albares, dışişleri bakanları olarak belirsizlikleri değil, çözümleri konuşmaları gerektiğini vurguladı.
Albares, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze'deki gelişmelerin birbirleriyle bağlantılı olduğuna dikkat çekti ve "Orta Doğu için erdemli bir güvenlik planı bulmalıyız" dedi. Ayrıca, İran'dan ayrılmak isteyen İspanyolların tahliyesine devam edildiğini, ne İran ne de İsrail'de hiçbir İspanyol'u geride bırakmayacaklarını ve ihtiyacı olan herkese yardım edeceklerini de sözlerine ekledi.