İspanya'da iki tren kazası: Gelida'da bir makinist yaşamını yitirdi, en az 37 yaralandı

Gelida'daki R4 hattında istinat duvarı çöküşü sonucu bir makinist öldü, en az 37 kişi yaralandı; Girona hattında raydan çıkan diğer trende yaralanma olmadı.

Yayın Tarihi: 21.01.2026 04:13
Güncelleme Tarihi: 21.01.2026 04:13

İspanya'da iki tren kazası: Gelida'da bir makinist yaşamını yitirdi, en az 37 yaralandı

İspanya'da iki tren kazası: Gelida'da bir makinist yaşamını yitirdi, en az 37 yaralandı

İspanya'da ayrı zaman ve hatlarda meydana gelen iki raydan çıkma olayında, bir makinist hayatını kaybetti ve en az 37 kişi yaralandı. Olaylar yerel yetkililerin bildirimlerine göre ağır hava koşullarıyla bağlantılı olarak gerçekleşti.

Gelida (R4) hattındaki kaza

Barselona bölgesine bağlı Gelida kasabası yakınlarında, R4 banliyö hattında seyreden bir tren, hattın kenarındaki istinat duvarının şiddetli yağış nedeniyle aniden çökmesi sonucunda raydan çıktı. Kaza mahalline çok sayıda ambulans sevk edildi; treni kullanan makinistin olay yerinde hayatını kaybettiği bildirildi. Kazada en az 37 kişinin yaralandığı aktarıldı.

Gelida Belediye Başkanı Lluis Valls, yaralılardan 4'ünün durumunun çok ağır, 6'sının ise ciddi olduğunu belirterek, diğer yolcuların hafif yaralarla kurtulduğunu açıkladı. Valls, yerel bir bölgede meydana gelmesinin daha büyük bir faciayı önlediğini ve 'kazanın Barselona'ya daha yakın bir noktada olsaydı sonuçların çok daha ağır olabileceğini' vurguladı.

Blanes–Macanet-Massanes hattında raydan çıkma

Demiryolu işletmecisi Adif, Girona bölgesindeki Blanes ile Macanet-Massanes istasyonları arasındaki bir trenin de raydan çıktığını duyurdu. Açıklamada, fırtına nedeniyle raylara düşen kaya parçalarının trenin aks kaybetmesine yol açtığı belirtilirken, trende bulunan 10 yolcunun yara almadan kurtulduğu ve bölgedeki seferlerin geçici olarak durdurulduğu bildirildi.

Bağlam: Önceki hızlı tren kazası

Bu olaylar, ülkenin kısa süre önce iki hızlı trenin çarpışması sonucu raydan çıkmasıyla sarsılmasının ardından geldi. Söz konusu kazada en az 42 kişi hayatını kaybetmiş, 100'ü aşkın kişi yaralanmış ve olay sonrası ülkede 3 günlük ulusal yas ilan edilmişti.

Değerlendirme

Yerel yetkililerin ve işletmecinin verdiği bilgiler ışığında, her iki kazada da ağır hava koşulları ve fırtına etkisi öne çıkıyor. Gelida'daki istinat duvarı çöküşü ile Blanes–Macanet-Massanes hattındaki kaya düşmesi, altyapı ve bakım koşullarının aşırı hava olaylarına karşı hassasiyetini gösteriyor. Belediye başkanının vurguladığı gibi, kazanın yerel bir noktada gerçekleşmesi daha geniş çaplı bir can kaybını önlemiş olabilir. Yetkililerin başlatacağı teknik incelemeler ve seferlerin geçici durdurulması, hem güvenlik değerlendirmeleri hem de yolcu güvenliğinin sağlanması açısından önlem olarak uygulanıyor.

Önemli bilgiler: Gelida R4 hattı kazasında 1 makinist hayatını kaybetti, en az 37 yaralı; Blanes–Macanet-Massanes hattında raydan çıkan trenin 10 yolcusu yara almadan kurtuldu.

İSPANYA’DA İKİ TREN KAZASI DAHA: 1 MAKİNİST HAYATINI KAYBETTİ, EN AZ 37 KİŞİ YARALANDI

İSPANYA’DA İKİ TREN KAZASI DAHA: 1 MAKİNİST HAYATINI KAYBETTİ, EN AZ 37 KİŞİ YARALANDI

İSPANYA’DA İKİ TREN KAZASI DAHA: 1 MAKİNİST HAYATINI KAYBETTİ, EN AZ 37 KİŞİ YARALANDI

Yazar
EDİTÖR

Mehmet Yılmaz

Ben Mehmet Yılmaz, 28 yaşındayım. İstanbul'dayım. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin hırslı araştırmacı gazetecisiyim. Masa başında durmayı sevmem; sahada, meclis koridorlarında, siyasi kulislerde gerçeklerin peşindeyim. İdealist biriyim ve işimi ciddiyetle yaparım.