Islama köfte 2025 listesinde 59’uncu sırada: Sakarya’nın coğrafi işaretli lezzeti uluslararası arenada

Sakarya’nın coğrafi işaretli ıslama köfte, 2025 rehberinin 'Dünya’nın En İyi 100 Yemeği' listesinde 59’uncu sırada yer aldı.

Yayın Tarihi: 26.11.2025 15:19
Güncelleme Tarihi: 26.11.2025 15:19

Islama köfte 2025 listesinde 59’uncu sırada: Sakarya’nın coğrafi işaretli lezzeti uluslararası arenada

Islama köfte 2025 rehberinde 59’uncu sırada

Sakarya’nın coğrafi işaretli lezzeti ıslama köfte, dünyaca ünlü gastronomi rehberinin hazırladığı 2025 "Dünya’nın En İyi 100 Yemeği" listesinde 59’uncu sırada yer alarak uluslararası alanda tescillendi.

Lezzetin kökeni ve hazırlanışı

1900’lü yıllarda Balkanlar’dan göç eden Boşnak ve Makedonların, bayat ekmekleri değerlendirme amacıyla geliştirdiği bir tarif olarak ortaya çıkan ıslama köfte, bugün Sakarya mutfağının simgesi haline geldi. İlikli kemik suyu, kırmızı toz biber, sarımsak ve soğanla hazırlanan özel sosta ıslatılan ekmekler ve Adapazarı’na özgü köftelerle sunulan bu yemek, özgün sunumuyla dikkat çekiyor.

Uluslararası değerlendirme ve temsil

Rehber, dünyadan 11 bin 258 geleneksel yemeği toplayarak toplam 367 bin 847 geçerli puanlamaya göre sıralama yaptı. Bu değerlendirmede Türkiye, 7 yemekle listede temsil edilirken, ıslama köftenin 59’uncu sıraya girmesi Sakarya’nın gastronomi değerinin uluslararası düzeyde tanınması anlamına geliyor.

İşletmecinin perspektifi

Coğrafi işaretli yemek hakkında bilgi veren restoran işletmecisi Musa Kocaoğlu, tarifi ve süreci şu sözlerle anlattı: "Köftemizin en büyük özelliği ekmeğinin ekşi mayalı kara fırın ekmeği olmasıdır. İkincisi ise et suyundan gelir; takriben 18 saate yakın kazanda kaynatıyoruz. Hayvanın kaval kemiği, soğan, sarımsak, limondan oluşuyor. Kolojen haline geldikten sonra üzerine kırmız toz biberle hazırladığımız sosumuzu döküyoruz. Köftenin en büyük esprisi ekmekte bitiyor. Bu ıslama köfte yoksulluk, fakirlik zamanından gelen bir lezzet. Atalarımız bayatlayan ekmekleri ‘papara’ yapıp mangalın, sobanın üzerine atar yumuşadıktan sonra yerlermiş. Bizde gelen bu kültürü kendi reçetelerimize göre değiştirip sofralara sunuyoruz."

Kocaoğlu, ıslama köftenin listede yer almasının gurur verici olduğunu vurgulayarak, "Bu lezzetin 59’uncu sırada ve köfte kategorisinde ise dünyada 3’üncü sırada olması bize gurur veriyor. Islama köfte Sakarya’nın tescilli bir lezzeti. Bu lezzet, Sakarya’da 300 ile 400 lira arasında satılıyor bizde de 340 liradır" dedi.

Ziyaretçi ilgisi ve yerel etki

Kocaoğlu, lezzeti tatmak için Türkiye’nin 81 ilinden ve yurtdışından ziyaretçilerin geldiğini belirtti: "Bu lezzeti tatmak için 81 ilin yanı sıra yurtdışından da geliyorlar. Yoksulluktan, fakirlikten gelen bir lezzet Sakarya’dan çıkarak dünya listelerinde yer aldı bizi gururlandırarak mutlu etti. Islama köftenin yanında da en çok tercih edilen yine şehrimizin coğrafi işaretli olan kabak tatlısıdır. İşletmemizde 4’üncü kuşak olarak yeğenlerimizle beraber devam ediyoruz. Biz bayrağımızı onlara vereceğiz onlarda bunu daha yukarı taşıyacak."

Yerel ziyaretçilerin görüşleri

Kocaeli’den gelen Nezir Yakar, "Hususi olarak ıslama köfte yemek için geldik. Sakarya’nın lezzeti dünyaya açıldı" derken, Düzce’den gelen Rasim Çakmak, "Islama köfte dünya listesinde 59’uncu sırada yer alıyormuş ama bence daha üst sıralarda olması gerekiyor" ifadelerini kullandı. İstanbul’dan gelen İbrahim Kızılkaya ise deneyimini, "Denemek için bir porsiyon söyledim daha sonrasın iki porsiyon daha söyledim. Türkiye’de ve Sakarya’da böyle bir lezzet olmasından dolayı mutluluk duyuyorum. Bu lezzettin daha üst sıralarında olmasını temenni ederim" sözleriyle aktardı.

Sonuç

Islama köftenin 2025 listesinde yer alması, hem Sakarya’nın gastronomi mirasını uluslararası platforma taşıdı hem de yerel üretim ve sunum geleneklerinin korunmasının önemini öne çıkardı. Bu başarı, bölge turizmi ve yerel ekonomiye katkı yapma potansiyeli taşıyor.

DÜNYACA ÜNLÜ GASTRONOMİ REHBERİNİN HAZIRLADIĞI LİSTEDE DÜNYANIN EN İYİ 100 YEMEĞİ ARASINDA 59’UNCU...

DÜNYACA ÜNLÜ GASTRONOMİ REHBERİNİN HAZIRLADIĞI LİSTEDE DÜNYANIN EN İYİ 100 YEMEĞİ ARASINDA 59’UNCU SIRADA YER ALARAK ULUSLARARASI BAŞARIYA İMZA ATAN SAKARYA’DA COĞRAFİ İŞARETE SAHİP ISLAMA KÖFTE LEZZETİ İLE DAMAKLARI ŞENLENDİRİYOR.

DÜNYACA ÜNLÜ GASTRONOMİ REHBERİNİN HAZIRLADIĞI LİSTEDE DÜNYANIN EN İYİ 100 YEMEĞİ ARASINDA 59’UNCU...

Yazar
EDİTÖR

Ali Yıldırım

Ben Ali Yıldırım, 31 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin gece editörüyüm. Siz uyurken ben gelen haber akışını yönetir, manşetleri belirlerim. Stres altında çalışmaya alışkınım ama ekibi ayakta tutan espriler de benden çıkar.