İran Genel Başsavcısı Heniyye Suikastıyla İlgili Talimat Verdi
İran Genel Başsavcısı Mohammad Muvahidi, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye suikastının derinlemesine incelenmesi için Tahran Başsavcılığına talimat verdi. Muvahidi, bu süreçte olası ihmal veya hatalarla ilgili yasal işlemlerin de başlatılacağını duyurdu.
Uluslararası Hukukun İhlali ve Kınama Mesajı
Heniyye'nin vefatı nedeniyle Filistin halkı ve Hamas'a başsağlığı dileyen Muvahidi, uluslararası hukuku ihlal eden bu saldırıyı kınadı. Tahran Savcılığına ait özel bir soruşturma birimi, ordunun ve güvenlik güçlerinin işbirliğiyle olayın çeşitli yönlerini araştırmak üzere görevlendirildi.
Suikastın Detayları
Heniyye, yeni İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan‘ın yemin törenine katılmak üzere Tahran'da bulunuyordu. Harekete geçen İran Devrim Muhafızları Ordusu, sabah saatlerinde Heniyye'nin konutuna düzenlenen saldırıyı duyurdu. Hem İran hem de Hamas hareketi suikastla ilgili olarak İsrail'i suçlamışken, Israilli yetkililer konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.
Hamas'taki Rolü
İsmail Heniyye, 6 Mayıs 2017'de Hamas Şura Konseyi tarafından, Halid Meşal'in ardılı olarak Siyasi Büro Başkanı olarak seçilmişti.