İpsala Pirinci ve Bursa Kestane Şekeri Avrupa Birliği'nde coğrafi işaret tescili aldı
Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği kapsamında 42 tescile ulaşıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği ile Anadolu değerlerinin dünya çapında tanıtılmaya devam ettiğini vurguladı. Bakan Kacır, paylaştığı açıklamada yerel üretimlerin korunması, kayıt altına alınması ve markalaşmasının öncelikli hedefler arasında bulunduğunu belirtti.
Bakan Kacır'ın paylaşımında yer alan ifadeler şöyle: 'Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği ile Anadolu’muzun değerlerini dünya çapında tanıtmaya devam ediyoruz. İpsala Pirinci ve Bursa Kestane Şekeri ile, Avrupa Birliği’nde tescil edilen coğrafi işaretli ürünlerimizin sayısı 42 oldu. Edirne’nin verimli İpsala Ovası’nda yetişen pirincimiz ve Bursa’nın ustalık geleneğini yaşatan kestane şekerimiz, yerelden küresele uzanan bir markalaşma hikâyesinin simgeleri. 2025 yılında 13 yeni ürünümüz Avrupa Birliği’nde tescil edildi. Bu, ülkemizin bugüne kadarki en yüksek yıllık tescili oldu. Yerel Kalkınma Hamlesi vizyonuyla zenginliklerimizi kayıt altına almaya, korumaya ve markalaştırmaya devam edeceğiz.'
Bu tesciller, yerel üreticilerin ürünlerini coğrafi kimlikleriyle korumasını ve uluslararası pazarda rekabet edebilir bir marka değeri oluşturmasını hedefliyor. İpsala Pirinci ve Bursa Kestane Şekeri tescilleri, hem bölgesel üretimin tanıtımına katkı sağlayacak hem de söz konusu ürünlerin özgünlüğünü ve geleneksel üretim yöntemlerini koruma altına alacak.
Avrupa Birliği’nde tescilli coğrafi işaretli ürünlerimiz şunlardır:
Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi, Maraş Tarhanası, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri, Safranbolu Safranı, Aydın Memecik Zeytinyağı, Araban Sarımsağı, Osmaniye Yer Fıstığı, Bingöl Balı, Bursa Şeftalisi, Hüyük Çileği, Bursa Siyah İnciri, Söke Pamuğu, Manisa Mesir Macunu, Gaziantep Menengiç Kahvesi, Silifke Yoğurdu, Aydın Memecik Zeytini, Erzincan Tulum Peyniri, Aydın Çam Fıstığı, Afyon Pastırması, Afyon Sucuğu, Antep Fıstık Ezmesi, Mut Zeytinyağı, Kırkağaç Kavunu, Hatay Kaytaz Böreği, Gaziantep Lahmacunu, İpsala Pirinci ve Bursa Kestane Şekeri.
İPSALA PİRİNCİ VE BURSA KESTANE ŞEKERİ AB’DE TESCİLLENDİ