DOLAR
34,23 0%
EURO
37,62 0%
ALTIN
2.919,65 0%
BITCOIN
2.123.884,76 -0,5%

İngiltere, Son Kömür Santralini Kapatıyor

İngiltere, Ratcliffe-on-Soar kömür santralinin kapanmasıyla kömürsüz döneme geçiş yaparak G7 ülkeleri arasında öne çıkıyor.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 09:48
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 09:48

İngiltere, Son Kömür Santralini Kapatıyor

Son Kömür Santrali Kapatılıyor

Bugün, İngiltere'nin Nottinghamshire bölgesinde 57 yıldır faaliyet gösteren Ratcliffe-on-Soar kömür santralinin elektrik üretimi sona eriyor. Bu kapanış, kömürle elektrik üretiminde köklü bir değişimin simgesi olarak değerlendiriliyor.

İngiltere G7 Ülkeleri Arasında Bir İlki Başarıyor

İngiltere, kömürden elektrik üretimini sonlandırarak G7 ülkeleri arasında bu yönde bir adım atan ilk ülke olacak. Ratcliffe-on-Soar, Uniper tarafından işletiliyordu ve kapanmasıyla birlikte İngiltere'nin 142 yıllık kömürle elektrik üretim tarihi de noktalanmış olacak. Uniper İş Gücü Geçişini Planlıyor

Santralin kapanmasıyla birlikte, 100 çalışan önümüzdeki iki yıl boyunca devir sürecinde çalışacak. Uniper, mevcut çalışanlarına başka santrallerde istihdam olanağı yaratmayı veya enerji sektöründe yeni iş fırsatları sunacak eğitimler sağlamayı hedefliyor.

Kömür Kullanımında Azalma

Londra merkezli analiz kuruluşu Ember'in raporuna göre, 1882'den beri elektrik üretiminde kullanılan kömürün payı, 2012'de %39 iken 2019'da %2'ye kadar düştü. İngiltere, 2015 yılında 2025 itibarıyla kömürden elektrik üretimini sonlandırmayı taahhüt etmişti.

Güneş ve Rüzgar Enerjisine Yönelim

Kömürle birlikte, elektrik üretiminde güneş ve rüzgar enerjisi payı arttı. İngiltere, 2030 yılına kadar tamamen karbonsuz bir elektrik üretim sistemi hedefliyor.

OECD Ülkeleri Arasında Kömürsüz Dönem

OECD ülkeleri arasında şu anda üçte biri elektrik üretiminde kömür kullanmıyor. Bu ülkeler arasında, kömürü hiç kullanmamış Kosta Rika ile kömür santrallerini kapatan İskandinav ülkeleri de yer alıyor. İngiltere, 1 Ekim itibarıyla bu ülkeler arasında olacak.

Temiz Enerjiye Geçiş

İngiltere Enerji Bakanı Michael Shanks, santralin kapanmasını bir dönemin sonu olarak nitelendirirken, Ember Genel Müdürü Phil MacDonald, temiz enerjinin ekonomilere yön vereceği bir sürecin başladığını vurguladı.

Uluslararası iklim kuruluşu E3G'nin danışmanı Sean Rai-Roche, işçi sendikalarının santral çalışanları için adil bir geçiş süreci yaşanacağına dair iyimser olduğunu belirtti.

Diğer Ülkeler İçin Bir Örnek

Beyond Fossil Fuels kampanyacısı Alexandru Mustata, İngiltere'nin kömür santralinin kapanmasını bir zafer olarak tanımladı ve diğer Avrupa ülkelerinin bu durumu dikkate alması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin de kömürden çıkış stratejisi geliştirmesi kritik bir fırsat sunuyor.