Bist 100
10.276,88 0%
DOLAR
32,3 -0,18%
EURO
34,8 -0,13%
ALTIN
2.384,39 0,12%

İklim değişikliği ağaçların 'nefes almasını' zorlaştırıyor!

Ağaçların karbondioksit için filtre görevi görmesinin özellikle daha sıcak ve kuru iklimlerde azaldığı ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 05.02.2024 09:46
Güncelleme Tarihi: 05.02.2024 09:46

İklim değişikliği ağaçların 'nefes almasını' zorlaştırıyor!

Yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin ağaçlarımızı ne kadar etkilediğini ortaya koyuyor. Yakın zamanda Proceedings of the National Academy of Sciences'da yayınlanan yeni araştırmaya göre, ağaçların karbondioksit için filtre görevi görme etkinliği, özellikle daha sıcak ve kuru iklimlerde azalıyor.

Araştırma ayrıca, dünya genelinde artan sıcaklıkların ağaçların "nefes almasını" ve ısıyı hapseden gazı hapsetmesini nasıl zorlaştırdığını ve bu seviyelerin çok yükselmesi halinde mevcut küresel ısınma sorunlarının daha da artabileceğini vurguluyor.

Ağaçlar genellikle kendi büyümelerine yardımcı olmak için atmosferden karbondioksit alıyorlar. Ancak stresli koşullar altında, fotorespirasyon denilen bir süreçle bu karbondioksitin daha fazlasını atmosfere salıyorlar ve "nefes alma" terimi de buradan geliyor.

ağaç

İKLİM KIYAMET DÖNGÜLERİ BAŞLAYABİLİR

Yeni çalışmanın arkasındaki araştırmacılar, küresel bir ağaç dokusu veri setine bakarak, fotorespirasyon oranının daha sıcak iklimlerde iki kata kadar daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu nedenle, sıcaklıkların yükseldiği ortamlardaki ağaçların yavaş yavaş daha az etkili olmaya başlayacağı tahmin ediliyor.

Eğer bu gerçekleşirse, ağaçlar tüm dünyada atmosfere daha fazla karbondioksit salabilir. Bu nedenle bilim insanları, ağaçların karbondioksiti filtreleme etkinliğinin azaltılması, ele almanın yollarını bulmamız gereken büyük bir sorun olduğunu söylüyor.

Ayrıca araştırmacılar, bu temel döngünün dengesini bozmuş olmamızın son derece endişe verici olduğunu ve eğer bunu durdurmak için bir şeyler yapılmazsa, iklim kıyamet döngülerinin yakın gelecekte başlayabileceğinin altını çiziyor.