İki yıl teşhis konulamayan ağrıların nedeni multipl miyelom çıktı

Kastamonu’da iki yıldır devam eden kemik ağrısı ve kansızlık şikayetleri olan 55 yaşındaki hastaya yapılan tetkiklerde multipl miyelom tanısı kondu, tedaviye başlandı.

Yayın Tarihi: 28.06.2026 12:36
Güncelleme Tarihi: 28.06.2026 12:37

İki yıl teşhis konulamayan ağrıların nedeni multipl miyelom çıktı

İki yıl teşhis konulamayan ağrıların nedeni multipl miyelom çıktı

Kastamonu’da yaklaşık iki yıldır kemik ağrıları ve kansızlık şikâyeti yaşayan 55 yaşındaki Bilal Dere, çeşitli hastanelerde sonuç alınamayan tetkiklerin ardından Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan incelemelerle multipl miyelom (kemik iliği kanseri) tanısı aldı. Hastanın tedavisine başlandı; doktorların erken tanı yönündeki dikkati sayesinde tanı, iki yıl sonra konabildi.

Tanı süreci

Dere, geceleri uyuyamayıp ağrı ve halsizlik şikâyetiyle çok sayıda sağlık kuruluşuna başvurdu, ancak kesin tanı konulamadı. Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi yönlendirmesiyle Hematoloji Bölümü’ne başvurdu ve Uzm. Dr. Aslıhan Sezgin tarafından değerlendirildi. Yapılan ön tahlillerde multipl miyelom ön tanısı ile serum protein elektroforezi ve immünfiksasyon gönderildi; aynı gün yapılan kemik iliği aspirasyonu ve biyopsisinda ertesi gün %70–80 oranında plazma hücresi tespit edilerek tanı doğrulandı ve tedavi başlatıldı.

Uzman değerlendirmesi

Uzm. Dr. Aslıhan Sezgin, multipl miyelomun kan hastalıkları arasında sık görülen kanserlerden biri olduğunu belirterek, "Bu bir kemik iliği kanseridir; plazma hücrelerinin kontrolsüz artışından kaynaklanır. Hastalık genellikle hızlı değil, daha çok kemik ağrıları, açıklanamayan kansızlık ve böbrek yetmezliği tablolarıyla gelir" dedi. Sezgin ayrıca hastanın yaklaşık 1,5 yıl süreyle derinleşen kansızlık şikâyeti olduğunu, önceki tetkiklerde demir, B12 ve folik asit eksikliğinin bulunmadığını, enfeksiyon veya böbrek yetmezliği saptanmadığını aktardı.

Sezgin, "Ne kadar hızlı tanı koyabilirsek, kemik kırılmaları ve böbrek yetmezliğinin kalıcı hasara dönüşmesini, diyaliz gereksinimini ve sürekli kan verilmesini önleme şansımız oluyor" diye konuştu. Hastanın tedavisi sırasında hemoglobin düzeyinin düşüklüğü nedeniyle başlangıçta kan transfüzyonuna ihtiyaç olduğu; ancak kemoterapinin birinci gününden sonra transfüzyon ihtiyacının ortadan kalktığı bildirildi.

Hastanın yaşadıkları

Bilal Dere, şikayetlerinin bel ve bacak ağrıları ile aşırı halsizlik şeklinde başladığını ve "Gece bile uyumakta zorlanıyordum" dedi. Dere, uzun süredir kansızlık nedeniyle çeşitli ilaçlar kullandığını, ağrı kesiciler aldığını ve gittiği doktorlarda gerekli tedaviler uygulanmasına rağmen gerçek tanının Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde konduğunu belirtti. Tedavi takibinin doktorları tarafından sürdürüldüğünü, hastanede görevli personele teşekkür ettiğini ve teşekkürünü CİMER aracılığıyla Sağlık Bakanlığı'na ilettiğini söyledi.

Öne çıkan veriler: Hasta yaşı 55, semptom süresi yaklaşık 2 yıl, kansızlığın derinleşmesi 1,5 yıl, kemik iliği aspirasyonunda plazma hücresi oranı %70–80.

UZM. DR. ASLIHAN SEZGİN TARAFINDAN MUAYENE EDİLDİ. HASTANIN BELİRTİLERİNDEN ŞÜPHELENEN SEZGİN...

UZM. DR. ASLIHAN SEZGİN TARAFINDAN MUAYENE EDİLDİ. HASTANIN BELİRTİLERİNDEN ŞÜPHELENEN SEZGİN TARAFINDAN YAPILAN TETKİKLER NETİCESİNDE DERE'YE

ŞİKAYETLERİNİN ARTMASI ÜZERİNE KASTAMONU DEVLET HASTANESİ ACİL SERVİSİ'NE BAŞVURAN HASTANIN...

Yazar
EDİTÖR

Meryem Özdemir

Ben Meryem Özdemir, 24 yaşındayım, Bursa'dan çalışıyorum. aksiyon.com.tr Gündem'deyim ama spesifik olarak eğitim ve sağlık politikalarındaki güncel gelişmelere odaklanıyorum. Öğrenmeye açık, meraklı ve enerjik bir yapım var.