İddia: Trump, Grenell'e Venezuela ile tüm diplomatik temasları durdurma talimatı verdi
New York Times'ın konuya aşina ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre, ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela ile yürütülen diplomatik temasları yürüten Richard Grenell'e, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile yapılan temaslar da dahil olmak üzere tüm görüşmeleri durdurma talimatı verdiği iddia edildi.
Nedenleri ve yönetim içindeki değerlendirmeler
Haberde Trump'ın, Maduro'nun ABD'nin 'iktidarı gönüllü bırakma' talebine karşılık vermemesinden ve Venezuelalı yetkililerin 'uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılarının olmadığı' yönündeki söylemlerinden giderek hayal kırıklığına uğradığı öne sürüldü.
Yetkililer, gerilimin tırmanması ihtimaline karşı olarak, Maduro'yu iktidardan uzaklaştırmaya yönelik seçenekleri de barındıran çeşitli askeri planlar geliştirildiğini iddia etti.
Yaptırımlar, askeri hazırlıklar ve ödül artışı
Trump'ın imzaladığı kararnameyle Güney Amerika kökenli uyuşturucu kartelleriyle yerinde mücadele iddiasıyla ordunun daha fazla ve etkin kullanılması talimatı verildiği, Savunma Bakanı Pete Hegseth'in ABD ordusunun Venezuela'da rejim değişikliği dahil operasyonlara hazır olduğunu söylediği kaydedildi.
ABD hükümeti, 8 Ağustos'ta, Nicolas Maduro'nun tutuklanması veya mahkum edilmesine ilişkin bilgi sağlanması karşılığında daha önce 25 milyon dolar olan ödülü 50 milyon dolara yükselttiğini duyurdu.
Öte yandan, ABD'nin Venezuela açıklarında bazı tekneleri 'uyuşturucu kaçakçılığı' gerekçesiyle hedef almasının hem Venezuela yönetimi hem de uluslararası kamuoyunda eleştirilere neden olduğu ve bu saldırıların 'uluslararası hukuka aykırı olduğu' savunulduğu belirtildi.
New York Times kaynaklı bu iddialar, haberde adı geçen yetkililere dayandırılmaktadır.