İçişleri bakanı Mustafa Çiftçi, Filistin içişleri bakanı Ziyad Hab El-Rih ile görüştü

Bakan Çiftçi, Ziyad Hab El-Rih ile görüşmede Gazze'deki insani durum, güvenlik iş birliği, insani yardımlar ve iki devletli çözüm çabalarını ele aldı.

Yayın Tarihi: 23.06.2026 17:55
Güncelleme Tarihi: 23.06.2026 17:59

İçişleri bakanı Mustafa Çiftçi, Filistin içişleri bakanı Ziyad Hab El-Rih ile görüştü

İçişleri bakanı Mustafa Çiftçi, Filistin içişleri bakanı Ziyad Hab El-Rih ile görüştü

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Filistin İçişleri Bakanı Ziyad Hab El-Rih'i bakanlıkta kabul ederek heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede bölgesel gelişmeler, Gazze'deki süreç, Filistin'e yönelik destekler ve iki ülke arasındaki güvenlik iş birliği ele alındı.

Görüşmenin ana vurguları

Bakan Çiftçi, Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşananların çağımızın en büyük insani trajedilerinden biri olduğunu belirterek, kadınların, masum çocukların ve sivillerin hedef alındığını ve temel insani ihtiyaçlara erişimin engellendiğini ifade etti. Çiftçi, 'Önceliğimiz Filistin meselesinin adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulması, Gazze’deki trajedinin bir an evvel sonlandırılmasıdır' dedi.

Bölgede yaşanan gelişmelerin güvenlikten diplomasiye, insani meselelere ve bölgesel istikrara kadar geniş etkileri olduğuna dikkat çeken Bakan Çiftçi, İsrail'in politikalarının çevre ülkelere yansımasının bölgesel barış açısından ciddi sonuçlar doğurduğunu söyledi. Çiftçi, 'Bölgemizin huzuru, halklarımızın güvenliği ve gelecek nesillerin emniyeti için daha güçlü bir iş birliğine ihtiyaç olduğu da açıktır' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin politika ve çabaları

Bakan Çiftçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye'nin akan kanın durdurulması, insani felaketin sona erdirilmesi ve iki devletli çözüm vizyonunun hayata geçirilmesi için kararlı çalışmalar yürüttüğünü vurguladı. Çiftçi, iki devletli çözüm vizyonunun Doğu Kudüs olan 1967 sınırları temelinde bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğe sahip bir Filistin devleti kurulmasını hedeflediğini belirtti.

Gazze'de 2023'ten bu yana yaşananlara ilişkin değerlendirmesinde Bakan Çiftçi, saldırıların insanlık vicdanında derin yaralar açtığını belirterek, 72 bin aşkın kişinin hayatını kaybettiğini ve ateşkese rağmen gerçekleştirilen 2 bin 400'ü aşkın ihlal'in İsrail'in barışa yönelik samimi olmadığını gösterdiğini söyledi.

İnsani yardım ve lojistik

Türkiye'nin Gazze'ye yönelik insani yardım çalışmalarına ilişkin Çiftçi, gıda, ilaç ve temel ihtiyaç malzemelerinin ulaştırılmasının sürdüğünü; 14 uçak ve 21 gemi ile Mısır'ın Ariş Limanı'na ulaştırılan yardımların sevkine devam edildiğini aktardı. 7 Ekim 2023'ten itibaren hava köprüsü, gemi seferleri, yerelden temin edilen yardımlar ve Birleşmiş Milletler iş birliğiyle ulaştırılan insani yardım malzemelerinin toplamının yaklaşık 110 bin tona ulaştığını belirtti. Bu çalışmaların Türk Kızılayı ve AFAD koordinasyonunda yürütüldüğünü söyledi.

Ayrıca Göç İdaresi Başkanlığı ile Filistin Büyükelçiliği arasında kurulan mekanizma sayesinde resmi işlemlerini tamamlayamayan Filistinlilerin tespit edilerek işlemlerinin hızla sonuçlandırıldığı bildirildi.

Güvenlik iş birliği ve eğitim faaliyetleri

Bakan Çiftçi, İçişleri Bakanlığı görev alanındaki konularda Türkiye'nin Filistin ile güvenlik iş birliğini geliştirdiğini; terörle mücadele, organize suçlarla mücadele, göç yönetimi ve afet yönetimi alanlarında ortak çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Filistin Polis Teşkilatı personeline yönelik olarak bugüne kadar kolluk kuvvetlerince 108 eğitim düzenlendiğini ve yaklaşık 2 bine yakın kişiye tecrübe paylaşımı gerçekleştirildiğini aktardı.

Polis Akademisi Başkanlığı'ndan 143 Filistinli öğrencinin mezun olduğu, 19 öğrencinin eğitimine devam ettiği ve Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'nde 4 Filistinli öğrencinin eğitimlerinin sürdüğü bilgisi paylaşıldı.

Filistin tarafının değerlendirmesi ve hediye takdimi

Filistin İçişleri Bakanı Ziyad Hab El-Rih, Türkiye'nin tutumu ve sürece ilişkin sabit duruşu için tebriklerini ileterek, 'Sözleriniz yüreğimize sular serpti. Filistin davasının her aşamasında bunu görmekteyiz, Türkiye Cumhuriyeti'ne ve destek veren herkese teşekkür ederiz' dedi. El-Rih, Filistin'in bir yıldır büyük ambargo altında olduğunu ve gönüllülerden destek aldıklarını da ifade etti.

Görüşmenin ardından Ziyad Hab El-Rih, Mustafa Çiftçi'ye Mescid-i Aksa'nın sedeften yapılmış el işçiliği bir çalışmasını hediye etti.

Bakan Çiftçi, Filistin İçişleri Bakanı Ziyad Hab El Rih ile görüştü

Bakan Çiftçi, Filistin İçişleri Bakanı Ziyad Hab El Rih ile görüştü

Yazar
EDİTÖR

Ahmet Demir

Ben Ahmet Demir, 30 yaşındayım, İstanbul. aksiyon.com.tr Gündem ekibinin 'son dakika' uzmanıyım diyebilirsiniz. Kriz anları benim işim. En stresli anlarda soğukkanlılığımı korurum ve en hızlı, en doğru bilgiyi almak için uğraşırım. Pratik çözümler benden sorulur.