Bist 100
10.082,77 1%
DOLAR
32,48 0,12%
EURO
34,81 -0,05%
ALTIN
2.417,11 -0,24%

IBAN'a para göndermek yasaklanıyor! Bakanlık'tan son çağrı yapıldı

Son günlerde IBAN'a yolla döneminin etkisini göstermeye başlaması ile birlikte maliyenin harekete geçtiği biliniyor

Yayın Tarihi: 17.04.2024 08:53
Güncelleme Tarihi: 17.04.2024 08:53

IBAN'a para göndermek yasaklanıyor! Bakanlık'tan son çağrı yapıldı

Son günlerde IBAN'a yolla döneminin etkisini göstermeye başlaması ile birlikte maliyenin harekete geçtiği biliniyor. IBAN'a para gönderen ve alan kişilere yönelik denetimlerin sıklaştırıldığı ve bu işlemlere ceza uygulayabileceği haberler gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Artan maliyetler sebebiyle özellikle de küçük esnaf, bankamatik kartı ya da kredi kartı ile alışverişe izin vermiyor. POS cihazının kullanılmaması, vergi yükünü de ortadan kaldırdığı için, usulsüzlüklerin ortadan kaldırılması adına denetimler arttırılmış bulunuyor. Özellikle de nakit para yöntemini tercih eden esnaf, IBAN'a para yatırılması olarak da ödeme imkanı sağlıyor. Bir çok birey için artı masraf olan bu detayda esnafın cebinden hiç bir vergi ödemesinin olmaması gerek bakanlıkları gerekse de aöliyenin yakın metrajında yer alıyor.

tll

IBAN'A PARA GÖNDERENLER MALİYE METRAJINDA

Maliye tarafından yapılan açıklamalara göre IBAN üzerinden yapılan ve fatura kesilmeyen tüm tahsilatların KDV ve vergi cezası kapsamında yargılanacağı belirtildi. Özellikle de fatura düzenlenmeden IBAN'a para transferi sağlayan esnafın etkileneceği bu cezalardan, işletmelerde doğrudan zarar görebilecek. Kayıt dışılıkla mücadele edilmesi kapsamında ve vergi gelirlerinin arttırma çabası ile maliyenin hamlelerinin devam edeceği bilinirken, IBAN'a para gönderme ve alma işlemlerinin artması vergi kaçakçılığı ile birlikte kayıt dışı ekonominin büyümesini sağlıyor.

Maliye tarafından verilen cezalar ile caydırıcılık ve vergi sistemi Adil hale getirilmesi amaçlanıyor. IBAN ile tahsilat yönteminin en yoğun şekilde kullanıldığı sektörler Özellikle de küçük esnaf olarak bilinirken güzellik salonları, eğlence mekanları, kuyumcular ve bakkallar gibi birçok meslek grubu yer alıyor. Yapılan uyarılarda bu işlemler konusunda dikkatli olunması ve tüm işlemlerin yasal bir şekilde yürütülmesi sağlanması hedefleniyor.